Hoppa till huvudinnehåll

Skolklass räddades från glaciär i Norge

Glaciären Nigardsbreeni västra Norge.
Glaciären Nigardsbreen är en del av Jostedalsbreen. Glaciären Nigardsbreeni västra Norge. Bild: Wikimedia commons/ Peter John Acklam nigardsbreen

Norska myndigheter lyckades under natten rädda en grupp på 18 personer som hade fastnat på en glaciär. En del av dem hade väntat tio timmar i kylan på närmare två kilometers höjd.

De nödställda befann sig på cirka 1 700 meters höjd på glaciären Jostedalsbreen, som är den största glaciären på det europeiska fastlandet. Gruppen bestod av femton folkhögskoleelever i åldern 19-20 år, deras lärare och två guider.

Folkhögskoleeleverna studerar idrott på Nordhordlands folkhögskola, och besöket på fjällen ingick i elevernas introduktionsvecka. De fastnade på tisdagen i tät dimma när de var på väg tillbaka ner från den 2.083 meter höga toppen Lodalskåpa.

Räddningshelikoptern måste flyga flera varv för att hämta ner hela gruppen, och de som blev sist kvar hade tillbringat tio timmar uppe på fjället. Klockan 4 på morgonen lokal tid meddelade myndigheterna att räddningsoperationen var slutförd, och att alla var välbehållna.

- De är i bra form. De två första som hämtades var de mest nedkylda, säger insatsledare Per Rimmen till TT.

För en månad sedan omkom två turister i en olycka på Nigardsbreen, som är en del av Jostedalsbreen.

Läs också: NRK:s rapportering

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes