Hoppa till huvudinnehåll

USA sopade banan med Slovenien

Stephen Curry (t.h) och Zoran Dragic, USA-Litauen, VM-semifinal
Stephen Curry (t.h.) och hans USA följde sin plan mot Litauen. Stephen Curry (t.h) och Zoran Dragic, USA-Litauen, VM-semifinal Bild: EPA / All Over Press zoran dragic

Precis som väntat tog sig USA vidare till semifinal i basket-VM på Sloveniens bekostnad. Men att segermarginalen skulle bli 43 poäng hade färre trott. I semifinal väntar Litauen.

Slovenerna tappade kontakten i den tredje perioden som USA vann med 37-22 tack vare bland annat tolv poäng av James Harden. I halvtid låg Slovenien endast under med sju poäng.

USA vann till slut med 119-76 och avancerade till semifinal. Bästa poängplockare var Klay Thompson med 20 pinnar, medan Goran Dragic gjorde tretton poäng för Slovenien.

– Vi följde vår plan. Vi vet att det är svårt att hållas med i vår fart i fulla 40 minuter. Jag inser att vi inte kastade särskilt mycket under de två första perioderna, men vårt försvarsspel var tätt, säger USA:s Stephen Curry enligt AP.

I semifinal får USA emot sig Litauen, som i kvartsfinal besegrade Turkiet med 73-61 i en match mellan två medaljörer från VM 2010. Då tog Turkiet silver, medan litauerna fick nöja sig med brons, men nu blir det inga medaljer för turkarna.

Litauen var framför allt bättre i träffsäkerheten bakom trepoängsstrecket. Effektivast var Renaldas Seibutis som satte nio av sina 19 poäng efter trepoängskast.

De två övriga kvartsfinalerna spelas på onsdag. I dem möts Serbien och Brasilien, samt Frankrike och värdnationen Spanien. Finalen står på programmet på söndag och den sänds direkt på TV2 och Yle Arenan.

Resultat, VM-kvartsfinaler:
Litauen - Turkiet 73- 61 (33-28)
Slovenien - USA 76-119 (42-49)

Läs också