Hoppa till huvudinnehåll

Bankflykt hotar självständigt Skottland

lloyds bank
LLoyds och RSB ägs båda delvis av den brittiska staten, och hotar lämna Skottland lloyds bank Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA lloyds bank

En bankflykt hotar Skottland om skottarna röstar för självständighet om en vecka.

De två bankerna Lloyds och Royal Bank of Scotland ägs delvis av den brittiska staten, och hotar att flytta till London om skottarna röstar för att bryta den 307 år långa unionen. Också den australiska banken Natinal Australia Bank hotade att omregistrera sitt dotterbolag Clydesdale Bank i England om ja-sidan vinner.

De brittiska ledarna har inlett en slutspurt och försöker övertyga skottarna att rösta nej efter att ja-sidan i de senaste opinionsmätningarna fått allt mer understöd.

Brittiska premiärministern David Cameron har varit ivrig att påpeka att ett utträde ur Kungadömet också innebär ett utträde ur pundet.

Om Skottland blir självständigt kommer det att ta med sig största delen av olje- och gasreserverna i Nordsjön, vilket kan komma att påverka pundets värde.

Självständighetsförespråkarna med försteministern Alex Salmond i spetsen fick en knäpp på näsan när den inflytelserika tidningen the Scotsman idag skrev att den stöder att förbli en del av Storbritannien.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes