Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsdamerna i Karis litar på ett litet men snabbt lag

Linda Sjöblom, BK-46
Linda Sjöblom får agera en av stöttepelarna i det unga laget. Linda Sjöblom, BK-46 Bild: Yle/ Patric Westerlund sjöblom linda,Raseborg

På lördag (13.9) kör handbollssäsongen igång för Karisdamerna i BK-46 med en match mot Atlas från Vanda. Laget är litet och antar utmanarrollen i serien under ledning av ny tränare.


- Det känns faktiskt bra! Jag väntar på lördag, säger Risto Puputti som är lagets nya tränare.

Puputti är född och uppvuxen i Karis. Han började spela handboll under skoltiden och intresset för handboll höll i sig. Han har spelat handboll i BK-46 med undantag för ett par säsonger i Kiffen i Helsingfors.

Dessutom har han i flera år tränat både yngre och äldre juniorer inom BK.

Tränare Risto Puputti och spelare Linda Sjöblom från BK-46
Risto Puputti och Linda Sjöblom Tränare Risto Puputti och spelare Linda Sjöblom från BK-46 Bild: Yle/Malin Valtonen risto puputti

Eftersom tränarfrågan löstes rätt sent började träningarna sommaren först i slutet av juni. Spelarna har dels gemensamma träningar och sedan program för träning på egen hand.

Puputti säger att han under sommaren i träningen har satsat mycket på fysiken och ett snabbt spelsätt.

- Snabbheten och ett fartfyllt spel kommer säkert att vara våra styrkor i serien.

Väntar och ser

Senaste säsong blev det en femte plats i tabellen för BK-damerna.

- Förväntningarna inför säsongen är stora, förstås, men vi har diskuterat inom laget och är realistiska. Vi går in som utmanare i serien och hoppas vi kan överraska många lag, säger Puputti.

Laget är rätt ungt och har bara 14 spelare. Några stora mål har inte ställts upp.

- Vi tar en match i gången. Kring jul granskar jag målsättningen.

Nyckeln till framgång är att ha ögat på lagets eget spel och se till att alla bitar faller på plats, säger Puputti.

- Eftersom jag är ny tränare har jag inte fått allt ännu att funka inom lagspelet. Det är något vi måste jobba hela hösten med. Vi är starkast efter julpausen.

Fördelar med litenhet

Spelare Linda Sjöblom lyfter fram det positiva med en liten spelartrupp.

- Det är väldigt många som har tagit mycket mera ansvar nu, också de yngre spelarna. Alla måste göra det. Vi blir också en mera sammansvetsad grupp med bra laganda.

Också tränare Risto Puputti understyrker att handbollen är en lagsport. För mycket av spelet inte får vila på de äldre spelarnas axlar. Också de unga spelarna ska våga ta sitt ansvar.

Han hoppas också att de äldre spelarna ska hjälpa till med att få de unga spelarna att ta mera plats på planen. På så sätt växer laget hela tiden och spelar sitt bästa spel på våren.

- På våren är alla sex spelare på planen farliga.

Fokus på det positiva

Erfarna spelaren Linda Sjöblom hoppas att hon bidra med stabilitet och trygghet i laget. Samtidigt som hon lyfter fram jämlikheten.

- Alla spelare är lika värda.

Hon minns hur hon själv började som ung i laget och hur det kändes. Därför vill hon fokusera på det positiva.

- Det är viktigt att uppmuntra även då någon misslyckas. Det ska vara en positiv känsla när man går hem från träningen.

Få lag gör serien trist

Speciellt med damligan i år är att det bara är sju lag med i serien.

Det betyder att alla lag till en början går vidare. I mars faller sedan ett lag bort medan de sex övriga fortsätter sin kamp.

Som jämförelse kan nämnas att det i damernas division ett spelar 13 lag.

- Det känns lite konstigt. Det betyder att man kan träna hela säsongen. Sedan gäller det att vinna de rätta matcherna så att man åtminstone blir sexa och får fortsätta. Men annars är det lite trist nog med så få lag, säger Risto Puputti.

Lokalderby speciellt

På lördag (13.9) står Atlas från Vanda för motståndet. Laget blev fjärde förra säsongen. Linda Sjöblom säger att laget var svårt för BK-46 ifjol, men nu hoppas hon på seger.

- Vi måste bara glömma förra säsongen och gå in med en ny syn. Men jag tror på en ganska jämn match på lördag.

En vecka senare är det dags för lokalderby när BK-46 från Karis möter Sjundeå IF:s damer. Sjöblom säger att det är en mera känsloladdad match då man möter ett annat lokalt lag.

- De har dessutom en stor trupp. Vi vet inte vad vi har att vänta där. I laget ingår ju till och med några av våra tidigare spelare.

Sjöblom säger samtidigt att det ju hör till att spelare byter lag så det finns inga negativa känslor mellan spelarna över lagbyten.

- Men det är klart att man önskar att de fortfarande spelade med i laget som förut.