Hoppa till huvudinnehåll

Isbjörnarna tar i land på Island

Tom Juslin har gjort ett par klimatresor i de nordiska länderna.
Tom Juslin har gjort ett par klimatresor i de nordiska länderna. Tom Juslin har gjort ett par klimatresor i de nordiska länderna. Bild: Yle/Joni Kyheröinen tom juslin

Tom Juslin har gjort två rundor i de nordiska länderna och granskat klimatförändringen. Och den syns tydligt, framförallt i fiskarnas beteende. Men också isbjörnarna är förvirrade.

Juslin, med rötterna i Närpes, jobbar på Västerbottenskuriren i Umeå och gjorde sina så kallade klimatresor 2007 och 2012. Där emellan och efter har han rest runt i norden och föreläst om sina upplevelser.

Nu är han aktuell i Svenskfinland och Österbotten, där han gör en turné i gymnasierna.

Rennäringen startskottet

Upphovet till Juslins klimatresor var problemen med rennäringen i Sverige.

- Där drabbades marken av temperaturväxlingarna, som gjorde att snötäcket blev en isskorpa, som renarna hade svårt att ta sig igenom för att få mat, säger Juslin.

Det fick honom att reflektera kring om det finns andra djur och människor i norden som drabbas av klimatförändringen.

Fiskarna söker sig norrut

Under sin andra resa år 2012 besökte han bland annat Island och Färöarna. Han blev förvånad över vad som hade hänt på Färöarna under fem år.

- Det hade kommit in nya fiskarter. Bland annat stora mängder makrill, som hade kommit söderifrån med det varmare vattnet. Det ställer till stora problem för fiskarna som nu bara får makrill i näten och enligt EU-regleringar får man inte fiska så mycket makrill som man nu gör, säger Juslin.

Klimatförändringen syns bland annat på att det kommer in nya djurarter i vår fauna. Den syns speciellt tydligt genom de extrema väderfenomen som vi drabbas av: Kraftigare stormar och häftigare regnoväder.

- Det försvinner enorma ismassor vid Nordpolen, vilket ökar luftfuktigheten och för med sig olika väderfenomen, säger Juslin.

Isbjörnar på Island

Juslin upprätthöll en blogg under sina resor och under sitt besök på Island 2012 uppdagades en ganska spektakulär företeelse: Isbjörnarna flyr Grönland när isarna smälter. De tar i land på Island.

- Jag diskuterade saken med miljöministern. Hon var väldigt bekymrad över att det simmar över isbjörnar till Island. Man hade svårt att hantera situationen och ofta avlivade man isbjörnarna, säger Juslin.

Hur är det med Finland då? Hur syns förändringen här?

- Den syns bäst när man ser på vädret. Regnmängderna ökar. Därför fick vi översvämningar i Lappfjärd och Tjöck, säger Juslin.

Den syns också i skogarna. När vintrarna är varma och snöfria bildas ingen tjäle, vilket betyder att skogsbruket försvåras. Man kan inte gå in i skogarna med de tunga maskinerna om marken inte bär.

Juslin är övertygad om den globala uppvärmningen och att den orsakas av människan. Det är den allmänt accepterade sanningen. Men det finns tvivlare.

- Man försöker skylla ifrån sig och påstår att det rör sig om naturens egna cykler, säger Juslin.

Hur brukar du bemöta klimatskeptikerna?

- De har svårt att argumentera mot mig. Om jag till exempel har pratat med en fiskare på Island som säger att fisket har förändrats de senaste åren så har de svårt att bemöta det. Jag har ju pratat med vanligt folk som påverkats, säger Juslin.

Juslin har alltså föreläst om sina resor och upplevelser för massvis med ungdomar. De förstår allvarligheten i situationen bättre än de äldre generationerna enligt Juslin. Han brukar ge dem tips på hur man kan dra sitt strå till stacken.

- Minska energiförbrukningen, konsumera på ett annat sätt och ät lokalproducerad mat.

Läs också