Hoppa till huvudinnehåll

Krokodildrog misstänks ha kommit till Helsingfors

Diakonissanstalten i Helsingfors.
Vid Diakonissanstalten i Helsingfors finns två klienter som kan ha tagit "krokodildrogen". Diakonissanstalten i Helsingfors. Bild: Yle/Mira Myllyniemi diakonissanstalten i helsingfors

Diakonissanstalten i Helsingfors har just nu två klienter med svåra vävnadsskador. De misstänks ha använt hemmagjort desomorfin, också känt som krokodil. Andra klienter har bekräftat att en ny drog av den här typen nu finns ute på gatorna.

- Våra klienter har berättat att någon ny drog av den här typen finns i Helsingfors och just nu har vi två klienter som vårdas på sjukhus. Så det verkar vara något nytt som rör sig på våra gator och det kan hända att krokodil har kommit till den finländska marknaden, säger överläkare Pekka Tuomola vid Diakonissanstalten.

Pekka Tuomola, överläkare vid Diakonissanstalten i Helsingfors.
Pekka Tuomola, överläkare vid Diakonissanstalten i Helsingfors. Pekka Tuomola, överläkare vid Diakonissanstalten i Helsingfors. Bild: Yle/Mira Myllyniemi tuomola

Krokodil är ett billigt alternativ till heroin och det är ett stort problem i Ryssland. I Finland har den än så länge inte fått fotfäste.

- Det är en mycket allvarlig sak om drogen kommer till Finland eftersom den har så allvarliga biverkningar, säger Tuomola.

Orsakar vävnadsskador och kallbrand

I tillverkningen av desomorfin används bland annat fosfor och jod, vilka också finns kvar i själva drogen. Ämnena är frätande och när man injicerar drogen orsakar den ofta svåra vävnadsskador och till och med kallbrand.

Klienterna på Diakonissanstalten i Helsingfors kan också ha använt någon annan drog. Till exempel amfetamin och heroin kan innehålla tvättmedel och andra kemikalier som kroppen kan reagera på, men enligt kriminalkommissarie Jari Pynönnen finns det inga droger som skulle ha lika allvarliga biverkningar som krokodil i Finland.

- Åtminstone har jag inte hört om något som skulle påverka kroppen så radikalt som den, säger han.

Polisen orolig för att drogen ska sprida sig i Finland

Polisen har hittills inte sett drogen i Finland, och det går inte att bevisa att patienterna har använt just krokodil genom blodprov eller andra tester. Men eftersom drogen finns i Ryssland så är polisen orolig för att den också ska komma till Finland.

- Den har hittats nära gränsen mellan Finland och Ryssland så vi håller koll på läget, eftersom det handlar om en så farlig drog, säger Pynnönen.

Han säger att drogen kan finnas i Helsingfors, trots att de inte har några rapporter om den. Samtidigt menar Pynnönen att om den nu har kommit till Helsingfors så kommer polisen nog att veta det inom kort.

Viktigt att missbrukare känner till biverkningarna

Enligt överläkare Pekka Tuomola finns det fortfarande många som inte vet hur farlig drogen är.

- Det är därför viktigt att informera om sidoeffekterna ifall den nu verkligen finns i Helsingfors, säger han.

Och även om krokodil ofta används som en sista utväg av personer som varit missbrukare en längre tid, finns det alltid en risk att någon använder den utan att veta vad det är.

- Den risken finns alltid eftersom den är så mycket billigare än heroin och subutex.

På till exempel The Huffington Post hittar du ett videoklipp om drogen (varning, otäcka bilder!).

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen