Hoppa till huvudinnehåll

Obama: USA till attack mot IS i Syrien

Barack Obama
Barack Obama Bild: EPA/SAUL LOEB vita huset

USA ska leda en bred koalition för att "krossa Islamiska staten" och det inbegriper också amerikanska flygattacker mot IS i Syrien. Det sade USA:s president Barack Obama då han presenterade sin strategi för att slå ner de islamistiska extremisterna.

Natten till torsdagen presenterade USA:s president Barack Obama sin nya strategi för kampen mot jihadistorganisationen Islamiska staten.

– Med en ny irakisk regering på plats och efter konsultationer med våra allierade och med kongressen här hemma, kan jag ge beskedet att USA kommer att leda en bred koalition för att krossa Isil (eller Islamiska staten), sade Obama i sitt direktsända tal till nationen.

Enligt Obama ska USA genomföra "systematiska flygattacker" mot IS, i samarbete med sina allierade.

– Vi ska jaga dessa terrorister var de än finns och det betyder att jag inte tvekar vad gäller attacker också i Syrien. IS är inte en islamistisk rörelse. Ingen religion tillåter att man dödar oskyldiga. IS är inte heller en stat. Det är fråga om en terroristorganisation vars ändamål är att slakta alla som står i vägen för den.

Också flygattackerna mot IS-mål i Irak kommer att utökas. Utöver upptrappningen av lufträderna mot IS-styrkorna kommer USA att fortsätta att utbilda och utrusta de lokala trupper som krigar mot IS, förkunnade Obama. USA ska också inrätta ett träningsläger för syriska rebeller i Saudiarabien.

Marktrupper inte aktuella

USA ska sända ytterligare 475 militära rådgivare till Irak, utöver de cirka 1 000 som redan finns där, men de kommer inte att delta i markstrider och det blir inte aktuellt att sända några amerikanska marktrupper vare sig till Irak eller Syrien enligt Obama.

– USA kan inte göra det som irakier måste göra själva. Vi kan inte heller ersätta våra arabiska partner för att skydda området, sade Obama och betonade att de åtgärder han förespråkar inte kommer att innebära att USA blir delaktig i krig i likhet med vad fallet var i Irak och Afghanistan.

– Detta är konsekvent med den strategi som jag förespråkade tidigare i år. Vi kommer slå tillbaka mot styrkor som hotar USA:s intressen men samtidigt vill vi mobilisera allierade för att ta itu med utmaningar på internationell nivå.

Vädjan om uppslutning

Under slutet av sitt tal gjorde Obama sitt yttersta för att förankra sin strategi hos kongressen och det amerikanska folket. Även om en majoritet av amerikanerna stöder militära åtgärder mot IS är förtroendet för Obama fortsättningsvis på låg nivå.

– Amerikanskt ledarskap är det oföränderliga i en osäker värld. Det är USA som har kapacitet och vilja att mobilisera världen i kampen mot terrorister. Det är USA som har enat världen mot Ryssland och stött det ukrainska folkets rätt att bestämma om sitt eget öde.

– Vi välkomnar vårt ansvar att leda. Från Europa till Asien - vi står för frihet, för rättvisa och för värdighet. Vår egen säkerhet är beroende av vår vilja att göra det som krävs för att försvara vårt land och stöda de värderingar vi står för, sade Obama

Läs också:
Militärstrateg: "Svårt att krossa IS"
Fredens president ställs inför nytt krig
Amerikanska flyganfall i hjärtat av sunnitiska Irak

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes