Hoppa till huvudinnehåll

Skolprotest samlade närmare 400 Nagubor

375 Nagubor säger nej till en flytt av klasserna 7 - 9 till Korpo.
375 Nagubor säger nej till en flytt av klasserna 7 - 9 till Korpo. Bild: Dan Strömberg, Nagu- & Korpobladet kyrkbackens skola i nagu

På torsdag kväll samlades 375 Nagubor vid Kyrkbackens skola i protest mot Pargas stads förslag att flytta klasserna 7 - 9 till Skärgårdshavets skola i Korpo.

Folksamlingen ställde sig på grusplanen i en formation som stavade ordet "nej" i protest mot en eventuell flytt.

- Vi ger inte upp, säger Anna Franzén, Nagubo med en två-årig dotter. Det känns som om det gått politik i frågan och att staden drar ut på att fatta beslutet i hopp om att vi ska tröttna. Ett av argumenten har varit att elevantalet minskar, men det argumentet håller inte. Då jag själv gick i klasserna 7 - 9 var vi 17 stycken på klassen. Lika många barn föddes 2012 då min dotter Siri föddes. På det stora hela har invånarantalet hållits mer eller mindre konstant i Nagu sedan 1970-talet.

Mats Eriksson vill gärna att också hans andra barn ska kunna gå ut grundskolan i Nagu.

- Den dagen som klasserna flyttas till Korpo, så börjar mitt barn skolan i Pargas, inte i Korpo. Det är där jag själv gått, och det är åt det hållet de troligen ändå flyttar för att studera efter grundskolan.

Argumentet att en eventuell flytt skulle stärka undervisningen i klass 7 - 9 i Korpo går inte heller hem hos Alice Björklöf.

- Redan nu delar skolan i Nagu och Korpo på lektorer. Risken är att en sammanslagning leder till lektorstjänster på deltid, som kan vara svåra att fylla. Istället kan vi i dag kan erbjuda kvalitativ undervisning i två skolor med nuvarande system.

I slutet av augusti, efter att en arbetsgrupp utrett frågan, föreslog stadens tjänstemän att årskurs 7 - 9 vid Kyrkbackens skola ska flytta till Skärgårdshavets skola i Korpo. På sitt möte i september ansåg Bildningsnämnden att årskurserna 7 - 9 ska bli kvar i Nagu.

Det slutliga beslutet ska fattas av stadsfullmäktige senare i år.

Kampen om högstadiet i Nagu fortsätter

Läs också