Hoppa till huvudinnehåll

Vindkraftverk påverkar fastighetspriser - åtminstone tillfälligt

Bild: YLE/Petra Thilman hangöudd

Fastighetsmarknaden påverkas av vindkraftverk, men effekten kan vara tillfällig. Den bedömningen gör Finlands fastighetsvärderingsförening.

Föreningen ordnar varje år en två dagar lång utbildning för sina medlemmar och i år ordnades utbildningsdagarna på Kimitoön. I samband med träffen ordnade föreningen också ett seminarium kring vindkraft och fastighetspriser.

I seminariet som var öppet också för allmänheten deltog förutom föreningens medlemmar cirka trettio personer.

Vindkraftsmöte i Kimito
Vindkraftsmöte i Kimito Bild: Yle/Monica Forssell vindkraftsmöte kimito

Planerings - och byggnadsskedet värst

Enligt Juhana Hiironen från Fastighetsvärderingsföreningen visar internationella undersökningar att intresset för särskilt fritidsfastigheter minskar om det planeras eller byggs vindkraftverk i området.

När kraftverken väl är färdiga återhämtar sig marknaden ändå och enligt Hiironen som bekantat sig med olika internationella undersökningar visar de allra flesta undersökningarna att värdet på fastigheterna inte påverkas negativt av kraftverk i området.

Undantag utgörs av områden där det byggts mycket stora vindkraftsparker.

- Nya köpare jämför inte med hur landskapet såg ut tidigare utan ser kraftverken som en del av landskapet, förklarar Hiironen.

Avvaktande på Kimitoön just nu

På Kimitoön planeras för tillfället tiotals vindkraftverk och Kristian Lindroos som är fastighetsförmedlare på ön säger att det visst går att sälja hus i områden där det planeras vindkraftverk, men att antalet potentiella köpare är ungefär hälften av vad det kunde vara.

Också Lindroos har den uppfattningen att den avvaktande inställningen, både bland köpare och säljare, är övergående.

- Absolut största osäkerheten finns alltid i planeringsskedet. Det är då som alla är osäkra. Sen när situationen är klar, folk har vant sig och man vet situationen, då är det enklare.

Olika åsikter

Hur situationen i verkligheten utvecklas, till exempel på Kimitoön, är det ingen som i det här skedet vet. Under seminariet berättade fastighetsförmedlare Jukka S Lahtinen om ett fall i trakten av Lahtisområdet där en stugaffär stupade då köparen fått reda på att det skulle byggas ett vindkraftverk i närheten av stugan.

- För den säljaren blev det ingen affär och värdet på fastigheten var just då noll.

Affären skulle göras år 2012. Stugan är fortfarande osåld.

Jukka S Lahtinens råd till fastighetsförmedlare är att berätta för köparen om det finns planer på vindkraftverk i närheten. Oberoende av om kraftverken senare visar sig vara störande eller inte, har köparen rätt att känna till planerna.

För en köpare kan planerna ha stor betydelse, för en annan mindre.

Artikeln har uppdaterats kl. 17.13.

Läs också