Hoppa till huvudinnehåll

Analytiker: Ännu ett fint företag försvinner från börsen

Frej Björses, kontorschef på Handelsbanken i Vasa.
Frej Björses, kontorschef på Handelsbanken i Vasa. Frej Björses, kontorschef på Handelsbanken i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist björses

Intressant köp, men hemskt att ännu ett fint företag försvinner från vår börs. Så kommenterar kontorschef Frej Björses på Handelsbanken i Vasa nyheten om att danska Danfoss köper Vasaföretaget Vacon.

Danfoss bjuder 34 euro per aktie för det Vasabaserade företaget Vacon. Totalt skulle värdet på affären gå lös på drygt en miljard euro. Ett helt okej bud, säger Björses.

- Vacon har alltid varit ganska högt värderat.

Tråkigt för småplacerarna

För småplacerarna var nyheten tråkig, enligt Björses. Aktierna blir i de flesta fall inlösta då styrelsen rekommenderar folk att sälja dem. Inlösningsbudet håller ett tag och småningom lämnar Vacon börsen.


- Nyligen försvann OP Pohjola från börsen. Nu försvinner ytterligare ett fint placeringsobjekt. Men för Vasaregionens och Vacons del behöver affären nödvändigtvis inte vara dålig alls. Danfoss och Vacon kompletterar varandra bra, säger Björses.

Att det nu skulle dyka upp fler köpare tror Björses inte.

- Man ska aldrig säga aldrig. Men som det ser ut på marknaden i dag, så knappast. Å andra sidan är Vacon ett eftertraktat bolag, men då vi pratar om miljardaffärer är det inte något man stampar upp på direkten.

Många blir rika nu?
- Ja, en hel del pengar kommer att röra på sig. Det kommer mycket pengar till regionen också, vilket alltid är intressant.

De hundra största ägarna i Vacon hittar du här

Läs också:

Vacon säljs till Danfoss för över en miljard

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten