Hoppa till huvudinnehåll

EU kräver att Ryssland friger estnisk polis

Den estniske skyddspolisen Eston Kohver sitter arresterad i Ryssland.
Den estniske skyddspolisen Eston Kohver sitter arresterad i Ryssland. Bild: Rysslands television (C1R) estnisk skyddspolis

EU kräver att Ryssland omedelbart friger den estniska polismannen Eston Kohver. Kohver, som arbetar för den estniska skyddspolisen, fördes bort av den ryska säkerhetstjänsten vid gränsstationen i estniska Luhamaa för en vecka sedan.

För en vecka sedan, på fredag morgon, slogs radio- och telefontrafiken ut vid gränskontrollen i Luhamaa, i sydöstra Estland. Efter att ha detonerat rökgranater tog sig sedan misstänkta ryska agenter över på den estniska sidan om gränsen och förde bort den estniske skyddspolisen Eston Kohver, under vapenhot. Precis som i en action-film. - Så har Estland beskrivit kidnappningen som upprör esterna stort.

Rysslands säkerhetstjänst FSB har förstås dukat fram en helt annan version av incidenten. Enligt Ryssland greps Kohver på den ryska sidan om gränsen och han ska ha burit med sig en pistol, dold inspelningsutrustning och 5 000 euro. Nu anklagas han för spionage och riskerar alltså upp till 20 års fängelse om han döms.

Det hela kompliceras av att gränsen mellan Ryssland och Estland inte är juridiskt fastställd, eftersom länderna inte har ett färdigt gränsavtal.

Det kan också kompliceras av att den 43-årige Kohver har arbetat med att utreda gränsöverskridande smuggling, korruption och annan brottslighet. I det arbetet har han tydligen tidigare också samarbetat med ryska kolleger.

Moskva vill förnedra esterna?

Nu sitter Kohver i rannsakningshäktet i FSB:s Lefortovo-fängelse i Moskva. Estniska diplomater har inte tillåtits träffa honom. Hans ryske försvarsadvokat Nikolaj Polozov har inte heller fått träffa honom ännu, men å andra sidan åtog han sig fallet bara för ett par dagar sedan.

Polozov är anställd av den estniska regeringen för att försvara Kohver. Han ingick i tiderna också i Pussy Riot-kvinnornas försvarsteam.

Kohver fördes bort bara ett par dagar efter president Barack Obamas besök i Estland och många har tolkat incidenten som Rysslands sätt att förnedra esterna.

EU kräver alltså nu att Kohver ska friges omedelbart. EU-diplomater i Moskva har varit i kontakt med ryska myndigheter för att hitta en snabb lösning på fallet Kohver, hetter det i ett uttalande från EU.