Hoppa till huvudinnehåll

Jeglertz fortsätter i damlandslaget

Andrée Jeglertz, damlandslagets förbundskapten
Andrée Jeglertz vill leda Finlands damer till EM 2017 (arkivbild). Andrée Jeglertz, damlandslagets förbundskapten Bild: YLE andrée jeglertz

Andrée Jeglertz fortsätter att träna det finska damlandslaget i fotboll. Det finska fotbollsförbundet bekräftar att Jeglertz kommer att stanna i landslaget till år 2016 med en option för fotbolls-EM 2017.

- Andrée har gjort ett massivt jobb tillsammans med sina bakgrundstrupper för dam- och flickfotbollsutvecklingen. Resultaten har varit väldigt lovande redan inom en kort tidsram, vilket bevisas av damernas U-20-landslags deltagande i fotbolls-VM, sade fotbollsförbundets ordförande Pertti Alaja.

- Det var lätt att komma överens om fortsättningen eftersom båda parterna långsiktigt vill jobba vidare för damernas och flickornas fotboll, fortsätter Alaja.

I praktiken handlar det om att förlänga kontraktet över kvalen inför fotbolls-EM 2016. Svenska Jeglertz har tränat det finska damlandslaget sedan år 2010 och lotsade laget till EM 2013. Tidigare har Jeglertz tränat Umeå IK på damsidan och Djurgårdens herrlag.

Jeglertz: "Finland kan ta sig upp mot Europatoppen"

Framtiden för finländsk damfotboll ser mycket lovande ut. Det var en stor bidragande orsak till att Andrée Jeglertz ville förlänga sitt kontrakt med Bollförbundet.

- Spelarna som spelade i U20-VM spelade i ett av Europas tre bästa lag i åldersklassen 1994-95. Tar vi hand om dem på ett bra sätt och samtidigt fortsätter att utveckla de spelare som idag är i A-landslaget, då kommer vi att få ett väldigt slagkraftigt lag. Då ska vi sikta på att ta oss väldigt långt i EM-2017, säger Jeglertz till Yle Sporten.

I framtiden kommer Jeglertz att ha lite mer fokus på landslagsspelarnas utveckling, men han fortsätter även som utvecklingschef för flick- och damfotbollen i Finland.

- Det vi måste se till nu är att våra spelare som blir 19-20 år och äldre får bättre förutsättningar att utvecklas. Hur gör vi med Naistenliiga? Hur gör vi med spelare som är landslagsaktuella så att de får bättre utvecklingsmöjligheter? Hur kan jag stötta spelarna som spelar utomlands framöver? Det är framför allt det som jag ser att blir min roll de närmaste åren, säger Jeglertz.

Pertti Alaja delar Jeglertz tro om att Finland kommer att nå Europatoppen under de närmaste åren.

- Som Andrée har sagt kan Finland komma in bland de fyra bästa i Europa. Det är inte en förutsättning, men jag tror att det jobb som vi gör med Andrée kommer att ha sådana resultat, konstaterar Alaja till Yle Sporten.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport