Hoppa till huvudinnehåll

Nordeuropas största solkraftverk byggs i Nakkila

Forskningsassistenten Miguel Lavado installerar solpaneler på taket till Villmanstrands tekniska universitet
Solpaneler i Villmanstrand Forskningsassistenten Miguel Lavado installerar solpaneler på taket till Villmanstrands tekniska universitet Bild: Teemu Leinonen solkraftverk

Nordliga breddgrader är inte längre något hinder för solkraft, enligt miljöminister Ville Niinistö. Finlands första storskaliga solkraftverk kan bli verklighet i Nakkila.

– Vi har väntat länge på att investeringarna i solkraft ska ta fart ordentligt och nu har de äntligen gjort det, säger Niinistö.

Nordeuropas största solkraftverk kommer enligt planerna att byggas antingen på en åker eller på en före detta torvmosse. På det här 20 hektar stora området planerar man att placera ut 24 000 solpaneler som producerar 11 gigawattimmar per år. Det här är samma energimängd som kommunerna Nakkila och det närliggande Harjavalta använder under ett år. Att bygga kraftverket skulle kosta mellan åtta och nio miljoner euro.

Ett uppsving för solenergin
Ännu för fem år sedan var många skeptiska till att solenergi skulle gå att göra lönsamt i Norden, men tekniken har gått framåt med stormsteg under de senaste åren. Nuförtiden är elnäten mer sofistikerade än tidigare och överföringsavgiften för dylika lösningar är rimligare, enligt Niinistö.

Niinistö är övertygad om att solenergi kommer att slå igenom ordentligt också i Finland under de kommande åren. I Finland är det möjligt att få ett 30 procents energistöd för investeringar i solenergi.

Om allt går bra kan solkraftverket börja producera energi redan år 2016.

Läs mera om solenergi:

Höghusinvånare får snart solenergi

Fångar solenergi med eget system

Skatteregler skrämmer bort solenergiproducenter

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes