Hoppa till huvudinnehåll

Nummelin: "Väldigt stort för mig att vara lagkapten i TPS"

Petteri Nummelin
Veteranen Petteri Nummelin är hemma i Åbo igen. Nu som lagkapten för TPS. Petteri Nummelin Bild: Yle/Sofia Schleutker tps hockey

I dag fredag börjar allvaret för TPS med ligapremiär mot Kärpät. Inför Åbolagets drabbning med de regerande mästarna har Yle Åboland tagit pulsen på Petteri Nummelin och Radek Smolenak.

TPS lagkapten Petteri Nummelin är minst sagt laddad inför det som komma skall klockan 18:30 i HK Areena.

- Utsåld arena och 11000 människor som alla står bakom TPS. Det kommer att bli jätteroligt. Dessutom är Kärpät en av de stora favoriterna till att vinna ligan i år igen, så vi kan inte få en bättre premiär, säger Nummelin och fortsätter med känslan inför att som första bortalag gästa nykomlingen Sport och Vasa nu på lördag.

- Det kommer att bli som att spela hockey i Schweiz. Det kommer att bli mycket publik och fans och de är ju lite galna där, säger TPS lagkapten med ett leende och tillägger:

- Vi vet vad som väntar i Vasa på lördag och det kommer att bli väldigt roligt att spela där. För publiken där är som publiken i Schweiz, de skriker och sjunger och gör alla möjliga saker, säger backen som i sin karriär bland annat kan stoltsera med totalt över 500 matcher i just den schweiziska ligan.

"Vi måste se till att spela bättre än vad TPS har gjort de senaste åren"

TPS har inlett årets säsong på ett bra sätt, då Åbolaget fortfarande har chansen att vinna sin grupp i pågående Champions Hockey League och nu tyder mycket alltså på att Nummelin och company kommer att skrinna ut till en fullsatt hemmaarena i fredagens ligapremiär mot Kärpät. Med andra har TPS-spelarna just nu en rätt så behaglig tillvaro.

- Det är alltid roligt att vara TPS-spelare, men nu måste vi se till att spela bättre än vad TPS har gjort de två-tre senaste åren. Vi måste helt enkelt se till att vi får hit mycket folk till våra matcher, för då kommer allt att bli ännu roligare.

Inför den stundande ligasäsongen har många tippat fjolårssäsongens nästjumbo TPS som ett topplag. Nummelin ger sin syn på varför TPS nu ska lyckas vända de senaste säsongernas dystra trend.

- Vi har en bra inställning och vi har bra spelare. Alla spelare, inte minst våra utländska nyförvärv, vet vad som förväntas och jag tror också att årets trupp är bredare än den som TPS hade förra säsongen.

Vad kan vi då förvänta oss av TPS lagkapten Nummelin i vinter?

- En glad och positiv spelare. Det lovar jag (skratt).

"Koivu skulle kanske platsa i fjärdekedjan"

Du har fina meriter från bland annat Finland, Sverige, Schweiz och NHL och du har nu hunnit bli 41 år. När du blev utsedd till ligans bästa back här i Finland 1993/1994 var några av dina nuvarande TPS-lagkamrater inte ens födda ännu. Vad är hemligheten till att du fortfarande håller en så hög nivå?

- Jag tror nyckeln är att jag gillar det jag gör. Det är alltid roligt att ta sig hit till ishallen och jag har alltid sagt att när det inte är roligt längre kommer jag att lägga av. Men det är fortfarande väldigt roligt med ishockey och jag kommer att spela många år till.

I onsdags kom nyheten om att TPS-ikonen Saku Koivu lägger skridskorna på hyllan. Jag gissar att det nu blir din uppgift som lagkapten att försöka övertala Koivu till att fortsätta att spela och kliva in i TPS?

- Vi träffas mycket på somrarna och jag har frågat honom många gånger om han inte kunde komma hit och spela. För vi behöver en center som Koivu och han skulle nog kanske platsa i fjärdekedjan, säger Nummelin skrattandes.

"Inte alla som blir lagkapten i TPS"

Det märks att det nu är ett helt annat drag runt TPS den här säsongen jämfört med förra säsongen. Vilka faktorer tror du att det beror på?

- Hela organisationen jobbar tillsammans för att allt hela tiden ska bli bättre. Även samarbetet med fansen är alltid viktigt och där jobbar vi på ett bra sätt.

Inför en ny säsong kommer alltid en massa tips på hur säsongen ska sluta, på vilken plats tror du att ditt TPS hamnar i grundserietabellen?

- Alltid svårt att säga, men jag säger femma.

Vad betyder det för dig att nu ha kommit hem till Åbo och vara lagkapten i TPS?

- Det här är en dröm för mig. Att vara lagkapten i TPS är stort och det är inte alla som blir det. När jag som liten började med hockey drömde jag om att en dag bli lagkapten i TPS och nu är jag här.

Kärpät vinner grundserien och Ryan Lasch poängligan
Hockeyjournalisterna litar på Kärpät – Sport slutar sist
TPS webbplats

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland