Hoppa till huvudinnehåll

Ordna ett evenemang för de äldre

Verktygsbalk för Använd hjärtat
Verktygsbalk för Använd hjärtat Bild: Yle / Sara Köteleki använd hjärtat

Skulle du vilja ordna ett evenemang för äldre, men har svårt att komma igång? Här har du en verktygsback som hjälper dig på traven!

Du kan ordna ett evenemang tillsammans med dina kompisar, med ditt idrottslag, bänd eller annan hobbyförening, tillsammans med din klass eller hela skola.

Få med andra, det är roligt! Kolla om din skola redan är med i Använd hjärtat. Om inte, berätta om kampanjen för din lärare och rektor, och häng på.

Målet är att fylla hela Finland med evenemang där unga och äldre kan träffas.

Planera evenemang (grafik)
Planera evenemang (grafik) Bild: Yle / Sara Köteleki planera

Planera evenemanget

Använd fantasin, evenemanget kan handla om vad som helst! Det kan vara att hjälpa med något smått i de äldres vardag, om att dricka en kopp kaffe tillsammans. Eller så kan det vara en större fest, dans eller uppträdande. Inget är för stort eller smått för att duga.

Bilder, videor och berättelser från evenemangen publiceras här på kampanjsidan. En del evenemang kan också komma med i radio eller på tv.

Ockupera ett ålderdomshem!

Ålderdomshem och servicehem är perfekta platser för Använd hjärtat-evenemang. Där kan man träffa många på en gång, och garanterat sprida glädje bland de äldre.

Hur låter det t.ex. med en lillajuls- eller luciafest? Eller kanske en självständighetsfest eller varför inte ett DJ-gig där ni spelar och berättar om er musik?

Eller om ni är händiga kan ni ordna en spontan frisersalong, eller hjälpa med datorer eller mobiler, eller fast snygga till en rollator eller måla en hörapparat fin.

Besök de äldre i deras hem!

Känner du äldre som bor ensamma hemma? Använd hjärtat-kampanjen handlar om att lätta på äldres ensamhet, så ett julbesök hos ensamma äldre är perfekt för att sprida julglädje.

Man kan göra vad som helst under ett hembesök; bjuda på glögg, hjälpa till med julpyntande eller skriva julkort tillsammans.

Kanske kan du hjälpa till med snöskottning eller följa med på juluppköp eller kanske bara gå ut till närmaste café på en kopp kaffe.

Bjud in de äldre till din skola!

Hur skulle det vara att bjuda in äldre som bor i närheten eller är före detta elever på besök till din skola? Som programpunkt kan ni ha julsånger eller tillsammans tillreda en julmiddag på hushållslektionen.

Eller så kan ni bjuda in äldre till helt vanliga lektioner och prata om hurdan skolan var förr. Hurdan var skolmaten och disciplinen, har det blivit bättre eller sämre?

Ordna evenemang i skogen eller på torget!

Platsen behöver inte vara en begränsning, du kan ordna evenemang var som helst. En skogspromenad med svampplockning eller korvgrillning eller ett rollatorrally kan garanterat pigga upp. Eller bara en promenad till närmaste torg för att se om de har julkransar till salu. Och så kan man förstås också göra sina egna om man vill.

Röda korset hjälper!

Tanken är att du och dina vänner kan sprida glädje genom att ordna ett Använd hjärtat-evenemang. Röda korset kan hjälpa till med de praktiska sakerna. Ta kontakt med Röda korsets distrikt eller avdelning som är närmast dig. FRK:s (Finlands Röda Kors) folk hjälper till med att knyta kontakten med ensamma äldre eller med äldreboenden i närheten. De vet också hur det lönar sig att gå tillväga med att ordna evenemang:

 • hur möter man äldre
 • hurdana evenemang önskar sig de äldre
 • vad behöver man beakta då man ordnar evenemang

Då kan också be FRK (eller annan organisation som en idrottsklubb, 4H, scouterna, församlingarna) att komma till din skola och berätta om frivilligarbete.

Ordna evenemang (grafik)
Ordna evenemang (grafik) Bild: Yle / Sara Köteleki ordna

Ordna evenemanget

Då planen är klar och detaljerna bestämda så gå ännu igenom den med din kontakt från FRK. Bekräfta också planen med kontaktpersonerna för platsen där evenemanget ordnas.

Som hjälp i alla praktiska saker man måste göra då man ordnar ett evenemang har vi sammanställt en minneslista för evenemangsarrangörer.

Om du arrangerar evenemanget i ett äldreboende eller servicehem kom ihåg att gå igenom ställets regler med kontaktpersonen från Röda korset.

Om du ordnar ett offentligt publikevenemang som det är fritt att delta i så be Röda korsets förstahjälpspersonal delta i evenemanget.

Berätta om och marknadsför ditt evenemang. Kontakta lokal media som regionaltidningen. Var också i kontakt med övriga föreningar på orten och berätta till alla vänner och bekanta om evenemanget. Glöm inte heller att sprida ordet på sociala medier med hjälp av #användhjärtat-taggen.

Du kan också marknadsföra ditt evenemang med hjälp av anmälningsbottnen nedan för att skriva inbjudningar som ni kan dela ut.

Botten för inbjudningsblanketter:

Klicka också in ditt evenemang på kartan:

Då du är klar med att beskriva ditt evenemang och har prickat in den på karta klicka "lähetä." Vi får då dina uppgifter och lägger till ditt evenemang på kartan så fort som möjligt.

Dela erfarenheter (grafik)
Dela erfarenheter (grafik) Bild: Yle / Sara Köteleki dela

Dela erfarenheten

Dela med er av era erfarenheter med att planera och ordna evenemang med hastaggen #användhjärtat / #lupavälittää på Instagram, Twitter eller Facebook (kom ihåg att dela med hela världen på Facebook för att det ska bli synligt). Då ni träffar äldre så ta selfies med dem och dela dem med taggen #användhjärtat. De kommer att publiceras här på kampanjsidan. Kom dock ihåg att också berätta för de äldre hur bilderna används!

Längs med hösten kommer här på kampanjsidan in fler möjligheter att rapportera om era evenemang, plus några roliga test och lite annat också.

Så kika in ibland och tipsa andra om sidan!

Läs också

Använd hjärtat – Lupa välittää

 • Alice fick en vän

  Äldre människor kan bli väldigt ensamma om de har rörelsehinder och svårt att komma sig ut bland folk. Det var en orsak till att Monica Södergård bestämde att mamma Alice Södergård behöver en vän.

 • Lyckad bingokväll på Hemmet i Åbo

  Röda Korsets ungdomsavdelning arrangerade tillsammans med studenter från yrkeshögskolan i Åbo en lyckad bingokväll för de äldre på serviceboendet Hemmet. De som deltog välkomnade evenemang av den här sorten.

 • Ge ett löfte om att använda hjärtat!

  Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

 • "Att använda hjärtat är att visa hänsyn"

  Julsånger, gymnastik och pepparkakor stod på schemat när närvårdarstuderande underhöll äldre vid boendet Carl & Carolina i Vasa. Allt inom ramen för kampanjen Använd hjärtat och att använda hjärtat är att visa hänsyn säger Ghita som bor på Carl & Carolinas äldreboende.

 • Unga och gamla sjöng och tog selfies

  De äldre på Raseborgs stads dagverksamhet fick en glad överraskning, då Axxells närvårdarstuderande kom för att sjunga tillsammans med dem. Också en och annan selfie togs efter sångstunden. Se selfiegalleri!

 • Testa hurdan du blir som äldre!

  Äldre är helt vanliga människor som har levt lite längre. Gör vårt test och se hurdan du blir på äldre dagar! Kom ihåg att vi sist och slutligen inte är så olika.

 • ”Gunnel, vet du vad Instagram är?”

  En onsdagsförmiddag träffade Jennifer Holmberg 75-åriga Gunnel Forsell på Folkhälsans seniorhus i Hagalund, för att snacka om några så kallade ”some-ord”.

 • Delta i Använd hjärtat - det är enkelt

  Finns det en äldre människa i ditt liv, som du vet att känner sig ensam ibland? I hela Finland är de cirka 100 000. Gör något för att hjälpa i dag - delta i kampanjen Använd hjärtat.

 • Använd hjärtat - vad handlar det om?

  Yle utmanar före julen i en rikstäckande kampanj unga att motarbeta ensamhet bland äldre. Skolor utmanas bland annat att arrangera ett oförglömligt evenemang för ensamma äldre.

Nyligen publicerat - Använd hjärtat – Lupa välittää

 • Vi utmanade er - ni använde hjärtat

  Vår utmaning till er den senaste månaden har varit att visa hänsyn och omtanke om äldre människor. Nu är det dags för oss att ge våra löften till Använd hjärtat.

 • "Fortsätt att bry er"

  Fast Använd hjärtat-kampanjen bara pågår till julafton så vill kampanjens frontfigurer Frida Lindholm och Pernilla Karlsson att alla ska fortsätta bry sig om de äldre också efter det.

 • Alice fick en vän

  Äldre människor kan bli väldigt ensamma om de har rörelsehinder och svårt att komma sig ut bland folk. Det var en orsak till att Monica Södergård bestämde att mamma Alice Södergård behöver en vän.

 • Lyckad bingokväll på Hemmet i Åbo

  Röda Korsets ungdomsavdelning arrangerade tillsammans med studenter från yrkeshögskolan i Åbo en lyckad bingokväll för de äldre på serviceboendet Hemmet. De som deltog välkomnade evenemang av den här sorten.

 • Unga och gamla sjöng och tog selfies

  De äldre på Raseborgs stads dagverksamhet fick en glad överraskning, då Axxells närvårdarstuderande kom för att sjunga tillsammans med dem. Också en och annan selfie togs efter sångstunden. Se selfiegalleri!

 • Finlands lucia 1952: Lucia ska vara allvar

  Den 13 december 1952 tågade en leende, vitklädd ung kvinna iförd ljuskrona ned för trapporna vid Helsingfors domkyrka. Det hade slaskat, och i lucias långa päls och med en havrekärve i famnen fick Kerstin Hindström, då Klingberg, passa sina steg noga för att inte halka i strålkastarljuset på vägen till sin kortege.

 • Lucia på servicehemmet i Kyrkslätt

  Winellska skolan deltar i "Använd hjärtat"-kampanjen.

  Den 12.12.2014 lussade Winellska skolans femmor för de äldre på servicehemmet i Kyrkslätt. Det här var en gärning i projektet Använd hjärtat, där man vill sprida glädje åt äldre personer som kanske känner sig ensamma och behöver lite uppmuntring i vardagen.

 • "Att använda hjärtat är att visa hänsyn"

  Julsånger, gymnastik och pepparkakor stod på schemat när närvårdarstuderande underhöll äldre vid boendet Carl & Carolina i Vasa. Allt inom ramen för kampanjen Använd hjärtat och att använda hjärtat är att visa hänsyn säger Ghita som bor på Carl & Carolinas äldreboende.