Hoppa till huvudinnehåll

Sanktionerna mot Ryssland i kraft

Ryska rubeln
Ryska rubeln Bild: Yle rubeln

EU:s nya utvidgade sanktioner mot Ryssland trädde i kraft på fredag förmiddag. Det handlar främst om att utvidga och fördjupa de tidigare sanktionerna mot kapitalmarknaden, oljebranschen och försvaret.

Företag och personer på EU:s nya sanktionslista

Vapentillverkare: Oboronprom (helikoptrar), OAK (flygplan),Uralvagonzavod (militärfordon), Kalasjnikov (maskingevär), Tula vapenfabrik (maskingevär), Technologii Masjinostrojenija (ammunition), Almaz-Antej (luftvärnssystem), Bazalt (bomber och granatkastare)
Banker: Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesjekonombank (VEB), Rosselchozbank
Oljebolag: Rosneft, Transneft, Gazprom neft

Politiker: Vladimir Zjirinovskij (dumamedlem, ledare för Liberaldemokratiska partiet), Igor Lebedev (liberaldemokratisk gruppledare i duman), Svetlana Zjurova (politiker, tidigare skridskoåkare och olympisk guldmedaljör)
Företagsledare: Sergej Zjemezov (tidigare KGB-officer, nära vän till Vladimir Putin)
Separatistledare: Aleksandr Zahartsjenko (premiärminister i "Folkrepubliken Donetsk"), Vladimir Kononov (separatistledare)

Samtidigt läggs 24 namn till listan över personer som får inreseförbud och sina tillgångar frysta.

På den nya namnlistan hittas bland andra tolv medlemmar i den ryska duman och flera separatistledare i de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. I och med de nya sanktionerna finns det sammanlagt 119 personer på EU:s namnlista.

Flera ryska företag berörs av EU:s låneförbud och förbud mot vapenhandel, bland dem oljebolag, Rysslands största banker och en rad företag inom försvarsindustrin.

EU kommer att bedöma sanktionerna på nytt i slutet av månaden. Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy sade på torsdagen att sanktionerna kan hävas, ändras eller slopas helt i slutet av september beroende på hur situationen i Ukraina utvecklar sig.

Sedan våren har EU i flera omgångar beslutit om sanktioner som är riktade mot Rysslands politik i Ukraina. I de första rundorna gällde sanktionerna enbart namgivna personer, men i slutet av juli infördes sanktioner mot ryska företag.

Också USA väntas berätta om sina nya sanktioner mot Ryssland idag.

Ryssland har redan meddelat att landet tar till en andra omgång av motsanktioner mot väst. Sanktionerna kommer veterligen att drabba importen av jordbruksprodukter, begagnade bilar och textilier.

Svara på Slaget efter tolvs webbfråga:
Borde EU införa strängare sanktioner mot Ryssland?

Läs också:
Kanerva: Finland mål var att skjuta fram sanktionerna
Finlands bank: Nya EU-sanktioner drabbar inte Finland så hårt
EU godkände nya sanktioner - Stubb: Tidtabellen en utmaning

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes