Hoppa till huvudinnehåll

Skärpta straff för miljöbrott

Döda fiskar i Rutiån i Vanda/Helsingfors.
Döda fiskar i Rutiån i Vanda/Helsingfors. Bild: Yle/Jarno Virtanen miljöförstörelse

Straffen för grova miljöbrott ska skärpas. Målet är att ändra på lagarna så att det inte längre vore lönsamt att begå miljöbrott.

På justitieministeriet och miljöministeriet bereds en lagförändring som skulle innebära att brottsrubriceringen grovt miljöbrott skrivs i lagen.

I framtiden ska lindrigare miljöbrott också utredas av övervakningsmyndigheter medan polisen ska koncentrera sig på de grövre miljöbrotten.

- Risken ligger i att det alltid finns aktörer som verkar i gråzonen och använder sig av det för att dra nytta i företagsverksamheten ifall risken för att åka fast för miljöbrott är liten, säger miljöminister Ville Niinistö (Gröna).

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) önskar att tröskeln för att anmäla miljöbrott sjunker.

- Vi får få anmälningar om miljöbrott. Vi måste ha en lägre tröskel för att anmäla miljöbrott till polisen, säger Räsänen.

Forskaren Iina Sahramäki har skrivit en rapport om miljöbrotten i Finland. Enligt henne har situationen i Finland blivit bättre de senaste åren men mörkertalet gällande miljöbrott är fortfarande stort. Enligt henne behövs det fler utredare med specialkunnande om miljöbrott.

Sahramäki tror att det förekommer olika tolkningar kring miljöbrott på olika håll i landet.

- Då man ser på nationell nivå är det mycket möjligt att man förhåller sig på olika sätt till lindrigare miljöbrott i olika delar av Finland.

I Finland anmäls årligen omkring 500 miljöbrott. Det är en tiondedel av fallen i Sverige. Finland ligger också långt efter grannlandet i antalet utredare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes