Hoppa till huvudinnehåll

Vacon säljs till Danfoss för över en miljard

Danska Danfoss vill köpa Vasaföretaget Vacon, som tillverkar frekvensomriktare.

Danfoss erbjudande om 34 euro per aktie i Vacon har stöd av Vacons styrelse - som alltså enhälligt rekommenderar ägarna att gå med på Danfoss bud. Enligt det här budet skulle det totala värdet på affären alltså vara strax över en miljard euro, eller 1 038 miljoner euro.

- 25 procent av aktieägarna, däribland de allra största, har redan signalerat att de godkänner budet, säger Panu Routila som är ordförande i Vacons styrelse.

För att affären ska bli verklighet krävs ändå att nittio procent av aktieägarna godtar budet. Routila framhöll under den presskonferens som under fredagsförmiddagen hölls på Vacons huvudkontor i Vasa, att man anser budet vara om inte strålande så i alla fall rimligt.

Panu Routila är styrelseordförande i Vacon.
Panu Routila är styrelseordförande i Vacon. Panu Routila är styrelseordförande i Vacon. Bild: Yle/Moa Mattfolk routila

- Dessutom ser vi det som positivt att vi hamnar i nordiska händer hos ett företag som leds med samma värderingar som vi själva står för, säger Routila.

Global marknadstvåa

Genom affären skulle Danfoss och Vacon bli marknadstvåa på området frekvensomriktare, ett område där ABB är störst. Målet med affären är att alltså att skapa en stark nordisk aktör på den globala marknaden för frekvensomriktare, enkelt sagt apparatur som möjliggör en effektivare energiöverföring.

- Men vi ska inte hymla, siktet är att en dag bli marknadsledare på området, säger Niels B. Christiansen som är vd för Danfoss.

Han sticker ändå inte under stol med att marknadsläget på området har blivit allt tuffare vartefter att konkurrenterna vuxit.

Niels B. Christiansen är vd för familjeägda företaget Danfoss.
Niels B. Christiansen är vd för familjeägda företaget Danfoss. Niels B. Christiansen är vd för familjeägda företaget Danfoss. Bild: Yle/Moa Mattfolk christiansen

- Size matters, storlek har betydelse och vi måste växa för att kunna vara kvar som vinnare på den här banan, säger Christiansen.

Danfoss är ett familjeägt företag med huvudkontor i Nordborg, en liten stad i en region i samma storleksklass som Vasa - en detalj som Christiansen under presskonferensen framhöll som ett exempel på att de två företagen leds på liknande grunder.

- Jag ser fler likheter än skillnader och tror att vi kan undkomma större stora kulturkrockar i vårt samarbete, säger Christiansen.

Företagsspråket vid Danfoss är engelska, och detsamma gäller långt även Vacon. Bägge bolagen har verksamhet i uppemot hundra länder. Samtidigt är skillnaderna mellan företagen också omfattande, inte minst i storlek. Danfoss har 22 500 anställda globalt jämfört med Vacons 1 600. Medan Vacon koncentrerat sig helt och fullt på produktionen av frekvensomriktare och inverters har Danfoss verksamhet på en lång rad områden från infrastruktur till uppvärmning. Den gemensamma nämnaren är teknologi som möjliggör energieffektivitet.

Vasa ett innovationscenter?

En av de stora frågorna under presskonferensen var naturligtvis vad som kommer att ske med Vacons produktionsanläggning och 700 anställda i Vasa. Här framhöll ledningen från bägge bolag att det finns alla chanser för verksamheten att fortsätta i Vasa, eller rentav växa.

- Familjen som äger Danfoss har alltid ansett att det är kompetensen och personalen som är den största tillgången för ett företag, och vi är övertygade om det lönar sig att ta tillvara den drivkraft och innovationsförmåga som finns i Vasa, säger Niels B. Christiansen som lovar att utgångspunkten är att det finns plats för alla att behålla sina jobb.

Danfoss vill skapa ett såkallat center of excellence i Vasa, i praktisk mening en huvudort för produktion och innovation. Liknande center har Danfoss bland annat i Danmark, USA och Kina. Även Vacons vd Vesa Laisi tror på Vasas framtid.

- I dag är Vacon starkare än någonsin och bolaget har en fin framtid tillsammans med Danfoss, jag tror att vi har hamnat i väldigt trygga händer, säger Laisi.

Laisi får medhåll bland annat av Juha Häkkinen, vd för Österbottens handelskammare.

- Jag ser den här affären som positiv för Vasa, Vacon får nu är stark internationell ägarbas, säger Häkkinen.

Många öppna frågor

De positiva tongångarna på fredagens presskonferens var alltså övervägande trots att mycket än så länge är oklart.

- Inom fem veckor vet vi om tillräckligt många aktieägare godtar budet, och först då börjar arbetet på allvar, säger Niels B. Christiansen som framhöll att Danfoss ledning då vill sätta sig ner och diskutera tillsammans med ledning och personal för Vacon.

Många känner igen danska Danfoss via en så vardaglig sak som värmeelement.
Många känner igen danska Danfoss via en så vardaglig sak som värmeelement. Många känner igen danska Danfoss via en så vardaglig sak som värmeelement. Bild: Yle/Moa Mattfolk danfoss

Vad kommer exempelvis att hända med namnet Vacon?

- Det är en av många öppna frågor som vi kommer att ta ställning till gemensamt, säger Christiansen.

Huvudförtroendemannen vid Vacon, Markus Forma berättar ändå att personalen reagerat med blandade känslor på det överraskande beskedet.

- Visst är många oroliga för sina jobb framöver, vi går upp i ett betydligt större bolag och ingen kan garantera något eller ge oss några löften, säger Forma.

Vacon grundades 1993 som en följd av att ABB beslöt att flytta tillverkningen av frekvensomriktare från Vasa. Vacons omsättning under 2013 var 403 miljoner euro. Resultatet för 2013 var 10,1 procent av omsättningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten