Hoppa till huvudinnehåll

Yle visar VM-finalen i basket

Basket, Basket-VM, guard
Chicago Bulls Derrick Rose är en av USA:s ledargestalter. Basket, Basket-VM, guard Bild: EPA derrick rose

På söndag kväll spelas VM-finalen i basket mellan USA och Serbien. Den regerande mästaren USA är storfavorit och ett serbiskt VM-guld skulle betyda att en otrolig askungesaga skulle gå i uppfyllelse.

Inför VM spekulerades det mycket kring att USA inte kommer till VM med sina största stjärnor, LeBron James, Kevin Durant och Carmelo Anthony, för att nämna några som saknades. Att världens bästa basketspelare är samlade i en och samma liga, det vill säga NBA finns det ingen tvekan om. Senast nu har spelare som Klay Thompson, Kevin Faried, Kyrie Irwing och Anthony Davies visat att de till och med bättre lämpar sig för internationell basket. Att ett ungt och hungrigt lag sätter allt på spel i alla matcher och att talangnivån räcker för att ta hem guldet i Spanien. Dessutom utan att tappa en enda match.

Serbiens väg har redan nu varit en askungesaga. Laget vann endast två matcher i gruppspelet (Iran och Egypten) för att som sista lag avancera från grupp A. Efter Serbiens förluster mot Frankrike, Brasilien och Spanien var det inte många slantar som placerades på en serbisk finalplats. Sen fick dittills obesegrade Grekland storstryk av serberna. Efter det var det en gruvlig revansch mot Brasilien som gällde och i semifinal lämnade Frankrikes NBA-stjärnor planen med förlust i bagaget.

Serbien som självständig nation har aldrig mött USA i basket på landslagsnivå. Trots att man i USA:s läger framhåller att Serbien kommer att bli en svår motståndare, lär nog den säkra tippningen vara 1-0 i matcher till USA efter kvällens VM-final.

I Serbiens led gäller det att hålla ögonen på Milos Theodosic som mot Frankrike gjorde 24 poäng och Bogdan Bogdanovic som är ett stort framtids namn. I den amerikanska truppen kan vem som helst stiga fram. James Harden leder artilleriet som dessutom innehåller elva andra stora kanoner.

Se VM-finalen i basket mellan USA och Serbien med start kl. 22.00