Hoppa till huvudinnehåll

Anne Suominen: Gröna spelar ut Rysslandskortet

Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.
Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter. Bild: Yle anne suominen

Den gröna partiordföranden, miljöminister Ville Niinistö hade bara ett alternativ då det klarnade att riksdagen nu ombeds komplettera beslutet om Fennovoimas kärnkraftsbygge.

Regeringsprogrammet säger att inga principbeslut om nya kärnkraftverk ska fattas och De gröna ser näringsminister Jan Vapaavuoris förslag om komplettering som ett löftesbrott. Förändringarna i de tekniska lösningarna, ägarbasen och leverantören bakom Fennovoima är enligt dem så stora att det i praktiken handlar om ett helt nytt projekt.

Niinistös argumentation när han gav beskedet om att De gröna lämnar regeringen handlade förstås primärt om kärnkraftsmotståndet i sig och regeringsprogrammet men den ryska ägarandelen spelade en överraskande stor roll. Fennovoima döptes galant om till Rosatom och Finland går med beslutet in för ett djupt beroende av Ryssland, som utnyttjar energipolitiken som ett maktmedel i utrikespolitiken.

Den förra riksdagen förordade principbeslutet om Fennovoimas kärnkraftsbygge med rösterna 121-71. Det finns antagligen en majoritet också i den sittande riksdagen. Men Ryssland är på agendan också där och samma tongångar som Niinistö nu ger uttryck för hörs mer än tidigare också i andra partier. Förra veckan gjorde Yles finska nyheter och A-studio en enkät bland ledamöterna om Fennovoima och det visade sig att var sjätte ändrat åsikt på grund av Ukrainakrisen. Bland andra vittnade en inbiten samlingspartistisk kärnkraftsförespråkare om att han nu tänker rösta nej. Majoriteten kan alltså bli ganska bräcklig också här.

Läs också

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt