Hoppa till huvudinnehåll

Drottningen till skottarna: Överväg ert val noggrant

Bild: EPA elizabeth ii

Drottning Elizabeth II har väckt uppmärksamhet genom att indirekt ta ställning till folkomröstningen om självständighet i Skottland. Samtidigt besöker premiärministern Skottland i ett sista försök att övertyga väljarna att rösta mot självständighet.

Folkomröstningen i Skottland

  • Folkomröstningen ordnas torsdagen den 18 september
  • Enligt de senaste opinionsmätningarna väger det ytterst jämnt mellan ja- och nej-sidan
  • Om skottarna röstar för självständighet, kan Skottland lämna unionen inom ett och ett halvt år
  • Skottland har varit en del av Storbritannien sedan 1603

Nervositeten ökar i Storbritannien inför den skotska folkomröstningen på torsdag.

Läs också: Camerons hjärta hotar att brista

På måndag åkte premiärminister David Cameron till Skottland för att en sista gång stöda nej-rörelsen. Enligt de senaste opinionsmätningarna väger det ytterst jämnt mellan ja- och nej-lägren.

Samtidigt har drottning Elizabeth kommit med ett sällsynt uttalande om situationen. Det brittiska kungahuset ska enligt grundlagen inte ta ställning i politiska frågor och vanligtvis har drottningen med familj följt de här riktlinjerna.

På söndag kom drottningen ändå med ett uttalande, som tolkades som stöd till dem som motsätter sig ett självständigt Skottland. Efter en gudstjänst nära drottningens slott i Balmoral, Skottland sade Elizabeth II till en beundrare att hon hoppas att folk tar sig en ordentlig funderare över framtiden med anledning av folkomröstningen. Buckingham Palace var ändå snabbt med att dementera att det här skulle ha varit ett politiskt ställningstagande.

Monarkins ställning ohotad

Oberoende av hur det går i torsdagens folkomröstning, verkar det osannolikt att drottningens symboliska ställning skulle ändras i Skottland. Det anses föga troligt att Skottland skulle vilja lämna Samväldet, även om man röstade för självständighet. Det här innebär att drottningen skulle fortsätta som officiellt statsöverhuvud för Skottland på samma sätt som för exempelvis Australien och Nya Zeeland.

Skottland är en viktig region för drottningen. Som barn var hon ofta där och har alltså ett slott i Balmoral. Hon vistas gärna i regionen, speciellt om somrarna.

Kändisar för och emot

Samtidigt har båda lägren satsat hårt på synlighet för sina respektive kampanjer. På söndagen samlade en konsert till stöd för självständighetsrörelsen uppskattningsvis 3000 åskådare i Edinburgh. På konserten uppträdde bland andra skotska bandet Franz Ferdinand.

På måndag ska för sin del nej-sidan arrangera en stor sammankomst på Trafalgar Square i London.

Kändisgruppen som kallar sig Let´s Stay Together vädjar till skottarna att inte lämna unionen. Bland dem som skrivit sitt namn under petitionen finns personer som skådespelaren Helena Bonham-Carter och fotbollsstjärnan David Beckham.

Läs också:

Självständighetsrörelsen backar i Skottland

Bankflykt hotar självständigt Skottland

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes