Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarnas skräll i riksdagsvalet 2011

Riksdagsvalet 2011 blev Sannfinländarnas stora skräll, med Timo Soinis ord "jytky": partiet fick 19 procent av de avlagda rösterna och 39 mandat i riksdagen.

Sannfinländarna (på finska: Perussuomalaiset) är ett populistiskt och nationalistiskt politiskt parti i Finland.

I riksdagsvalet 2011 fick Sannfinländarna partiet 19 procent av de avlagda rösterna och 39 mandat i riksdagen.

Det innebar att Soini slog sin lärofader Veikko Vennamos rekordresultat från 1970, då Landsbygdspartiet stod för en valskräll som skakade om det politiska landskapet.

Riksdagsvalet 1970

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini kallade valresultatet en skräll ("jytky") och menade att folket hade talat. Nu skulle en förädring ske.

Sannfinländarna fick dock inte regeringsposter, utan stannade i opposition. Partiet fick betydande platser i nämnder.

Men sannfinländarna kom inte att förändra samhället, många av riksdagsledamöterna kom att göra bete sig olämpligt, fick gå från partiet och riksdagen.

Och skrällen blev mest gnäll?

Finland genom historien

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet