Hoppa till huvudinnehåll

Vapaavuori: Rött ljus för Olkiluoto, gult för Fennovoima

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) meddelar i en presskonferens att Industrins Kraft (TVO) inte kommer att få förlängd tid för bygget av en fjärde reaktor i Olkiluoto.

Enligt Vapaavuori har Arbets- och näringsministeriet inte fått en tillräcklig utredning av TVO om byggets tidtabell. Han påpekar även att både TVO:s och Fennovoimas ansökningar är unika fall.

- Liknande situationer finns inte i kärnenergilagen, säger Vapaavuori.

- Det handlar om ett känsligt ärende som väcker mycket känslor. Alltid då det handlar om kärnkraft får man förvänta sig mycket diskussion.

Fennovoima får bygga - om ägandet blir mer inhemskt

Inte heller Fennovoima får i nuläget gå vidare med sina kärnkraftsplaner. Först måste det inhemska ägandet i bolaget stiga till minst 60% - det här är förslaget som Vapaavuori lägger fram för statsrådet, som behandlar ärendet på torsdag. Det inhemska ägandet kan också komma från andra EU- eller EES-länder. Riksdagen ska behandla ärendet under hösten.
Just nu ägs Fennovoima till stor del av ryska Rosatom.

- Det finns en förståelig oro för ryskt ägande i ett inhemskt bolag i dessa tider. Det förstår jag.

- Vi är inte ens nära 60% ännu. Men jag tror att vi kommer att nå siffran, och då kan projektet få bygglov, säger Vapaavuori. Han påpekade i Yleprogrammet A-studio på måndagskvällen att den inhemska ägarandelen är mellan 53,8 procent och 50,9 procent, beroende på hur man räknar.

De grönas ordförande, miljöminister Ville Niinistö meddelade i dag att De gröna lämnar regeringen om Fennovoimas kärnkraftsansökan godkänns.

Arbetsmarknadsorganisationerna: "Ansvarslöst beslut"

Enligt arbetsmarknadsorganisationerna tar regeringen en stor risk på bekostnad av både ekonomin och miljön med sitt beslut om Olkiluotos förlängda bygglov. Organisationerna säger att elpriset kommer att stiga och förmågan att minska på koldioxidutsläppen kommer att försvåras.

"Vi har en skriande brist på investeringar i Finland. I den här situationen är det fullständigt ansvarslöst att dra mattan under fötterna på ett projekt, som är så här enormt och som skulle finansieras av den privata sektorn", skriver organisationerna i ett pressmeddelande.

Statsminister Alexander Stubb kommer att kommentera nyheterna om kärnkraften kl. 17.45 i dag. Presskonferensen visas direkt på Yle Arenan.
Kl. 21 möts Jan Vapaavuori och Ville Niinistö i en intervju i A-studio i TV1.

Läs också:
Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej
"De gröna är eniga om att vi ska ut ur regeringen"
SDP: Fennovoima beskriver Finlands långsiktiga politik
De gröna lämnar regeringen om Fennovoima får lov
Stubb: Regeringen håller även om De gröna hoppar av
Stubb: Rosatom inget problem för Finland
Vapaavuori: Ukrainakrisen kan sätta stopp för Fennovoima
Gröna: Finlands Rysslandsberoende ska inte öka via Fennovoima
Ny vd för Fennovoima och dess största ägare

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes