Hoppa till huvudinnehåll

"De gröna är eniga om att vi ska ut ur regeringen"

Maria Vuorelma
Maria Vuorelma Maria Vuorelma Bild: Yle/Helena von Alfthan maria vuorelma

I går meddelade miljöminister Ville Niinistö att partiet lämnar regeringen om de övriga regeringspartierna säger ja till Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki. Maria Vuorelma är ordförande för Finlands Svenska Gröna, hon säger att partiet står enigt bakom Ville Niinistö.

Maria Vuorelma är medlem i De grönas partifullmäktige som på lördagen samlas för att besluta om de ska bli kvar i regeringen. Hon överraskades inte av partiledare Niinistös uttalande. Vuorelmas bedömning om stämningen bland partiets gräsrötter är att man håller med miljöministern.

- Ni kommer säkert ihåg att det inte var så lätt då vi skulle bilda regering. Då sa De gröna att vi har tre punkter som måste uppfyllas för att vi ska kunna sitta med i en regering: miljö- och klimatpolitiken måste blir bättre, det sociala minimiskyddet måste öka och regeringen ska inte behandla nya kärnkraftslov. Det här var våra röda linjer. Om de andra regeringspartierna inte håller fast i det som de har lovat så finns det väl inget annat alternativ, säger Vuorelma.

Om De Gröna lämnar regeringen den här veckan går de mot riksdagsvalet som ett oppositionsparti. Maria Vuorelma tycker det är svårt att säga vad tiden i opposition innebär för de Gröna.

- Vi har varit med om att göra mycket svåra budgetbeslut och vi har varit tvungna att kompromissa. I opposition kommer vi att stöda budgetbesluten som vi har suttit med och beslutit om, säger Maria Vuorelma som sitter i partiets fullmäktige.

På torsdagen tas frågan om Fennovoimas bygglov upp i regeringen, och om de andra partierna då stöder beslutet lämnar De gröna regeringen.

Läs också:
Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej
SDP: Fennovoima beskriver Finlands långsiktiga politik
De gröna lämnar regeringen om Fennovoima får lov
Stubb: Regeringen håller även om De gröna hoppar av
Vapaavuori: Rött ljus för Olkiluoto, gult för Fennovoima

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes