Hoppa till huvudinnehåll

Den förutspådda datakraschen vid millennieskiftet

Kommer datorn att stanna? Mikrovågsugnen att kallna? Kärnkraftverk att explodera? Det var med skräck och bävan världen inväntade 2000-talet. Millenniebuggen hotade att krascha alla vitala datorsystem och samhällsfunktioner vid nyåret 2000.

Redan 1995 började man tala om att datorerna inte skulle klara av millennieskiftet. Millenniebuggen, 2000-problemet eller Y2K-problemet avser en brist i datorprogram och datasystem som kunde innebära att datorerna inte skulle komma att fungera för datum efter den 31 december 1999, utan i stället skulle datorerna nollas och sluta fungera.

Buggen berörde dessutom inte bara datorerna utan alla apparater, maskiner och hushållsapparater som hade inbygda datasystem med datum.

Stora summor pengar användes av företag, organisationer och myndigheter över hela världen för att åtgärda problemet och korrigera programmen.

Hösten 1999 väckte också datumet 9.9.99 farhågor, men dagen kom och gick utan problem.

När nyåret närmade sig började människor hamstra mat, pengar och jodtabletter för att kunna klara sig om de värsta profetiorna skulle besannas.

Många företag och myndigheter upprättade kris- och beredskapsorganisationer runt årsskiftet och gjorde sig beredda på det värsta, som att städer skulle bli utan elektricitet och förnödenheter.

Årsskiftet kom och gick utan några större incidenter, kanske på grund av de uppdateringar och det arbete man hade gjort på förhand.

Text: Ida Fellman

Y2K

Akronymen Y2K är av engelskspråkigt ursprung och bildat av Y, för Year, och 2K för 2 Kilo = 2000. Termen "Y2K" myntades 1995 i ett e-postmeddelande sänt av en programmerare från Massachusetts vid namn David Eddy.

 • Bytesbörsen 20 november

  Allt från barnmatsstol och perculator till skidor!

  Plantor, kaffepannor, perculator, barnmatsstol, jordärtskockor, vinterjackor, shorts, dockkläder, gästsäng och ett skidset med kängor.

 • Efterlysningen 20.11

  Fönster, majblommor och cowboyboots efterlystes denna gång.

  Fönster, majblommor och cowboyboots - bland annat detta efterlystes i dag. Här hittar du alla kontaktuppgifter.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Leo Rosenberg - ett liv

  Leo Rosenberg

  Leo Rosenbergs liv rymmer så mycket att det skulle räcka för många liv. Han har varit krigsbarn, asfaltskonstnär, spadist och trumpetist. Han har bott på många ställen men inte haft många hem.

 • Furuhjelms på Hongola gård

  Mor Helena styr i köket och dottern Christine på gården.

  Peter Berndtson har gjort en fascinerande dokumentär om Hongola gård. Och om mor och dotter Furuhjelm som styr och ställer där. Mor Helena i köket och dottern Christine på resten av gården.

Nyligen publicerat - Arkivet