Hoppa till huvudinnehåll

Hangöpolitiker prisar planerna på Fabriksudden

Fabriksudden och Drottningberg i Hangö
Ett wellnesscenter ska byggas på Fabriksudden. I bakgrunden syns Drottningberg. Fabriksudden och Drottningberg i Hangö Bild: Yle/Minna Almark fabriksudden

Planerna på Fabriksudden är de bästa möjliga för Hangöbornas del. Det anser politikerna Sten Öhman (SFP) och Jouko Kavander (SDP) unisont. Till projektets skeptiker säger de att det inte finns någon dold agenda i det samarbetsavtal som staden har skrivit under med Regatta Resorts.

Jouko Kavander och Sten Öhman
Jouko Kavander och Sten Öhman. Jouko Kavander och Sten Öhman Bild: Yle/Minna Almark jouko kavander kavander
Hangöborna har i tiotals år väntat på ett badhotell och svängarna kring det har som bekant varit många. Projekt har påbörjats och projekt har avbrutits, utan att varken simhall eller hotell har blivit av.

Politikerna Jouko Kavander (SDP) och Sten Öhman (SFP) är i alla fall rörande eniga om att planerna på Fabriksudden är de bästa möjliga för alla Hangöbor.

- Jag är väldigt nöjd med slutresultatet och jag väntar som på den stigande solen på att se Fabriksudden färdigbyggd, liksom Drottningberg, säger Öhman, som också är vice ordförande för stadsstyrelsen i Hangö.


Jouko Kavander, som är ordförande för stadsstyrelsen, instämmer och säger att han aldrig har tvivlat på att bygget på Fabriksudden blir av, alla svängar till trots.

- Jag är optimist och jag arbetar för det som jag tycker är rätt för stadsborna i framtiden. Tack vare bygget på Fabriksudden kommer mera mänskor hit och det betyder mera köpkraft och att småbutikerna kan hålla öppet så att man kan köpa byxor här i Hangö i framtiden, säger han.

Femte företaget i rad

Hotell Regatta i Hangö.
På Hotell Regatta finns 49 rum. Hotell Regatta i Hangö. Bild: Yle/Minna Almark hotell regatta
Enligt Sten Öhman och Jouko Kavander verkar Hangöbornas dröm om en simanrättning äntligen bli sann. Men alla är inte lika övertygade att så är fallet. Vägen hit har kantats av brutna löften och konkurser, så Hangöbornas tillit är kanske inte den starkaste.

Det är Regatta Resorts, som det femte företaget i ordningen nu har tagit sig an uppgiften att bygga på Fabriksudden. Regatta Resorts har nyligen renoverat hotell Regatta, som det också driver.

Planerna för Fabriksudden är att där ska byggas ett wellnesscenter, som består av tre byggnader som fungerar som lägenhetshotell och en spaanläggning med fyra 25-metersbanor där man kan simma.

Dessutom finns det 1500 kvadratmeter byggrätt som kan användas som en eventuell hotelldel i anslutning till spabyggnaden.

Samarbetsavtalet mellan staden och Regatta resorts skrevs under i december förra året.

Misstänksamma Hangöbor

Fabriksudden i Hangö
Fabriksudden ska förbli öppen för allmänheten. Fabriksudden i Hangö Bild: Yle/Minna Almark fabriksudden
Men i Hangö finns en grupp skeptiker, som misstänker att här finns en hund begraven. De vill inte gå ut med sina namn i offentligheten, men de har lusläst avtalet mellan staden och hotellföretaget och de har en hel del frågor kring det.

Bland annat undrar de vad som menas då staden förbinder sig till att organisera verksamheten i båthamnen i närheten av Fabriksudden, så att spaverksamheten inte störs av buller eller olägenheter.

Enligt Sten Öhman betyder det här absolut inte att Fabriksudden skulle stängas för Hangöborna, såsom många har befarat.

- Inte kommer verksamheten i Östra hamnen att ändra från den verksamhet som har pågått hittills, säger han. Texten i avtalet har naturligtvis den innebörden att det inte ska komma något nytt som ställer mera buller här i staden.

Som exempel nämner han konserter som tidigare har ordnats i hamnen och som störde invånarna i närheten.

Vinterbadet och kvällstorget kvar

Gruppen, som är skeptisk till beslutsprocessen då det gäller Fabriksudden, säger sig veta att det finns planer på att stänga vinterbadet och flytta bort kvällstorget och servicehuset Roxx för båtfarare från Östra hamnen. Men Jouko Kavander dementerar detta och avfärdar det som lösa och osanna rykten.

Enligt Risto Kyhälä, som är vd för Regatta Resorts, finns det inga specifika krav på att verksamheten i Östra hamnen skulle vara tvungen att förändras på grund av wellnesscentret.

- Staden kan själv sköta den här problematiken inom ramen för detaljplanen, säger han och tillägger samtidigt att det är viktigt att den både erkänns och identifieras.

Risk att hotellet inte byggs

Det var i slutet av förra månaden som arbetet med en utvidgad detaljplan för Östra hamnen i Hangö inleddes. Bland annat har den inneburit en omfördelning, så att byggrätten på Fabriksudden uttryckligen innehåller en bestämd del för hotellverksamhet. Men om det blir en hotellbyggnad eller inte är fortfarande osäkert. I samarbetsavtalet står det att hotellbygget påbörjas då det är ekonomiskt vettigt.

Enligt Sten Öhman är det ingenting som staden har något att göra med.

- All företagsverksamhet baserar sig på lönsamhet och stadens uppgift är att skapa möjligheter för det här. Huruvida den här delen av detaljplanen blir verklighet eller inte beror på andra omständigheter i samhällsutvecklingen, säger han.

Enligt vd Risto Kyhälä är det osäkert om hotellbyggnaden med runt 50 rum kommer att byggas överhuvudtaget. Risken finns att det inte blir av.

- Det är klart att risken finns, men meningen är helt klart att hotellet byggs, säger Kyhälä. Idén är att det ska fungera som en utvidgning till Hotell Regatta, som har 49 rum.

Enligt honom är det spaet som är det viktigaste för Hangö, inte själva hotellet.

- Det är inte bara min åsikt, utan också stadens, understryker han. Det är simmöjligheterna som har den högsta prioriteten.

Staden slumpar bort bästa tomterna

Drottningberg i Hangö
Regatta Resorts får börja bygga bostäder på Drottningberg då bygget på Fabriksudden säkert blir av. Drottningberg i Hangö Bild: Yle/Minna Almark drottningberg
Gruppen Hangöbor som är skeptisk till planerna på Fabriksudden anser också att Hangö stad i princip donerar två av de finaste platserna i staden till Regatta Resorts. Då minst hälften av Fabriksudden har byggts får Regatta Resorts köpa tomten för en miljon euro.

Samtidigt är det också bestämt att hotellföretaget inte får börja bygga bostäder på det bortsprängda Drottningberg förrän det är säkert att bygget på Fabriksudden blir av. Regatta Resorts får köpa Drottningberg av staden för 3,3 miljoner euro. Men skeptikergruppen menar att staden borde ha tagit minst 20 miljoner euro för de två tomterna. Det är pengar som Hangöborna nu snuvas på, enligt den.

Sten Öhman håller inte med och blir främst irriterad av den här sortens kritik. Avtalet som helhet är bra, säger han.

- Vi ska komma ihåg att vi får simmöjligheter för stadsborna. Det har varit det skriande behovet i decennier och nu blir det av. Dessutom blir det mera liv och rörelse som genererar mera ekonomi åt stadens företag i första hand och sedan givetvis åt staden som inkasserare av skatt, så helheten kommer att bli ett utmärkt slutresultat för staden som kommun och för våra invånare.

Jouko Kavander håller med.

- Tidigare avtal har varit betydligt sämre. I det tidigare avtalet med Hjallis Harkimos företag fanns det inga simmöjligheter alls. Och i avtalet före det skulle staden ha gett bort Fabriksudden gratis och dessutom betalat 30 000 euro per år för simhallen i tio års tid. Så en miljon euro är ett hårt pris, anser han.

Artikeln korrigerades 22.9 kl. 10:52. Formuleringen "Det var i slutet av förra månaden som en utvidgad detaljplan för Östra hamnen i Hangö godkändes" har bytts ut mot att "Det var i slutet av förra månaden som arbetet med en utvidgad detaljplan för Östra hamnen i Hangö inleddes."

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland