Hoppa till huvudinnehåll

Lämnar Ingåpolitiken för en vinter i värmen

Britta Lindblom, politiker i Ingå.
Britta Lindblom med kommungården i Ingå i bakgrunden. Skarfen är en avskedspresent från Kårkullas styrelse, ett uppdrag hon kommer att sakna. Hemma finns en matchande handväska som också har tillverkats av klienter på Kårkulla. Britta Lindblom, politiker i Ingå. Bild: yle/Petra Thilman britta lindblom

Frågan om hur tungt det politiska ansvaret väger på en fullmäktigeledamot är aktuell i Ingå där socialdemokraten Britta Lindblom nu lämnar kommunfullmäktige mitt i mandatperioden. Lindblom lägger fullmäktige och omkring 10 uppdrag i olika politiska organ bakom sig för att tillbringa vintern i värmen i Grekland.

Britta Lindblom har varit med i politiken i 26 år. I Ingå hann hon vara politiskt aktiv i ungefär 14 år och före det i Helsingfors i 12 år.

Hon har också lett de finlandssvenska socialdemokraternas fullmäktige och suttit med i styrelsen.

Men efter att ha tillbringat fyra månader i Spanien förra vintern tar hon nu steget ut och flyttar till Grekland för minst åtta månader av året. Då går det inte att samtidigt aktivt delta i politiken på hemmaplan i Ingå. Därför lämnar hon nu alla sina uppdrag.

Inget lätt beslut

Lindblom säger ändå att beslutet inte var lätt att ta. Det var till sist hennes vuxna söner - själva bosatta på olika håll i världen - som övertalade henne om att förverkliga drömmen om att flytta till Grekland för vintern.

Frågan om att flytta var aktuell redan inför senaste kommunalval för två år sedan och Lindblom tvekade om hon skulle ställa upp eller inte.

Nu är hon ändå säker och vill inte vänta två år till på att ta beslutet.

– Jag har nog vridit mig med det här beslutet. Jag är lite ledsen över att svika väljarna mitt i perioden, men allt har sin tid. Jag tycker att om jag har varit med i 26 år i politiken så har jag nog gjort min socialdemokratiska och medborgerliga plikt.

Ingåborna kritiska

Yle Västnyland frågar också några Ingåbor som rör sig i centrum om hur de ser på frågan om när en politiker får lämna sitt uppdrag mitt i en valperiod.

Alla Yle Västnyland talar med säger att hälsoskäl är en godtagbar orsak. I övrigt är Ingåborna inte helt nöjda med en flytt utomlands.

– Om man är invald av folket så borde man ju fortsätta perioden ut, tycker en man.

En kvinna säger att det är klart att det är svårt att sköta sina uppdrag om man bor utomlands, men att man kanske borde ha tänkt igenom saken innan man ställde upp i valet.

En annan kvinna befarar att väljare kan bli besvikna och kanske tvekar att gå och rösta i följande kommunalval.

– När man ha ställt upp och har väljare som har tänkt sig just den kandidaten så nog skulle jag försöka åtminstone, säger en tredje kvinna i Ingå centrum.

"Min egen tid"

Britta Lindblom har ändå en hälsning till de kring 40 personer som har röstat på henne under de senaste valen.

– Jag säger att det här är min tid nu. Helt egoistiskt.

Lindblom säger att hon nu är 68 år gammal och att hon har gett mycket av sin tid till lokalpolitiken. Nu måste annat få ta plats istället.

– Jag har alltid varit mycket samvetsgrann. Jag har läst på och varit förberedd inför alla möten. Lokalpolitiken tar nog tid.

Hon säger sig ha hört av många andra människor och politiker att de också gärna skulle göra som hon och flytta till värmen då de blir pensionerade. En del väljare har beklagat och undrat vem de nu ska rösta på.

Lång historia med Grekland

Vy från Santorini
Bland annat färgerna i Grekland fascinerar Britta Lindblom. Vy från Santorini Bild: EPA/Louisa Gouliamaki santorini

Britta Lindblom försäkrar att hon inte tänker bli någon grå eminens som ringer från Grekland och försöker påverka lokalpolitiken.

– Absolut inte. Jag litar på att de andra politikerna sköter det.

Istället tänker hon koncentrera sig på att njuta av Grekland som hon förälskade sig i redan på 1980-talet då hon besökte landet med sin familj. Då lärde hon sig också grekiska. Språket har hon ändå hunnit glömma bort och ska som första projekt ta itu med språkstudier.

Under sin vinter i Spanien inledde hon ett skrivprojekt hon nu vill fortsätta med. I övrigt är det värmen och Grekland i sig som fascinerar.

– Jag vill inte ha kallt på vintern mera. Sedan ska jag njuta av livet, solen, människorna, maten, dofterna, färgerna och sådant jag nog har saknat.

Huset kvar i Ingå

Lindblom fortsätter vara skriven i Finland och betalar skatt i hemkommunen. Hennes hus finns kvar och somrarna vill hon tillbringa i Finland då hon också vill träffa sina vänner.

– Inte kastar man loss så där bara i min ålder med en gång. Min yngre son sa visserligen att jag ska packa två väskor och sticka. Så kan man säga när man är 27 år gammal, men inte när man är 68.

Bättre stämning i Ingå

Eftersom Britta Lindblom har varit med i politiken i många år har hon hunnit uppleva en hel del turbulens i den lilla kommunen vid kusten.

Hon var med då SFP-majoriteten i kommunen bröts och de övriga politiska grupperingarna bildade grupp 16 som var ett gemensamt block mot SFP.

Efter senaste kommunalval har SFP majoriteten igen.

Lindblom tycker ändå att läget har lugnat sig på den politiska spelplanen även om hon inte tycker om att ett enda parti har enkel majoritet.

– Det blir inte den vitala debatt som jag tycker att det ska finnas i politiken.

Samtidigt medger hon att grupp 16 inte var en lyckad satsning. Det enda gemensamma för gruppen var beslutet att inte ge SFP för stort inflytande i politiken och det blev en osammanhängande grupp.

Nu tycker hon att det finns ett diskussionsklimat i kommunen även om det alltid finns konservativa röster med i spelet.

– Jag tycker att Ingå har utvecklats väldigt mycket och det har skett många positiva saker här. Det hoppas jag att fortgår.

Framtiden

Ingå står liksom alla kommuner i Finland inför stora förändringar. Kommunkartorna ritas om då social- och hälsovården genomgår en reform.

Britta Lindblom säger att Ingå har ett idealiskt läge.

– Frågan är om Ingå ska bli en sovstad till Helsingfors eller om hela Västnyland borde ingå i en enda storkommun från Hangö till Lojo.

Britta Lindblom lämnar förutom sin plats i fullmäktige bland annat grundtrygghetsnämnden i Ingå.

Själv säger hon att hon kommer att sakna uppdraget som medlem inom samkommunen Kårkullas styrelse allra mest.

Läget inom Kårkulla är just nu rätt speciellt efter anklagelserna om vanvård på ett boende för personer med utvecklingsstörning i Östnyland.

Det blir Paavo Leppänen som från suppleantplats får ta Britta Lindbloms plats i fullmäktige i Ingå.