Hoppa till huvudinnehåll

Ny portal ger flygplatsen i Kronoby synlighet

Bild: YLE kronoby flygfält

Nu finns information om flygtrafiken till och från flygplatsen i Kronoby samlad på ett och samma ställe i webbportalen ckj.fi. Hittills har det varit svårt att hitta Karleby-Jakobstads flygplats via flygbolagens biljettsystem. Den här portalen ska göra flygplatsen mera synlig.

- Det positiva är att man har all information om resande in och ut från regionen på ett enda ställe, säger Jarl Sundqvist på Österbottens handelskammare

Det här är den första portalen i sitt slag i Finland. Österbottens Handelskammare samt utvecklingsbolagen Kosek och Concordia, som står bakom portalen, har sneglat på Sverige och tagit modell därifrån.

Tf vd Maria Nybäck på Concordia och Karleby stads utvecklingsdirektör Jonne Sandberg.
Tf vd Maria Nybäck på Concordia och Karleby stads utvecklingsdirektör Jonne Sandberg. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist condordia

Näringslivets behov


Det hela bottnar i ett behov från näringslivet, som hade en önskan om bättre information om hur man kan ta sig till regionen.

- Företagen vill att folk som kommer hit ska flyga till Kronoby och utnyttja den här rutten. Det handlar om synlighet, säger Jonne Sandberg, utvecklingsdirektör på Karleby stad.

Både Sundqvist och Sandberg tror att portalen kan innebära att folk börjar resa mera från flygplatsen, till Helsingfors och Stockholm. Också alla semesterflyg finns numera samlade på ett ställe i portalen.

- Vi hoppas att privatpersoner tar semesterflyget från Karleby-Jakobstads flygfält och att också affärsresenärer använder Kalreby-Jakobstads flygfält, säger Sandberg.

Utnyttjar strömmar på webben

Webbadressen ckj.fi står för Connection Kokkola Jakobstad. Marknadsföringen av portalen sker i ett samarbete med lokala mediehusen.

- Vi har tänkt att vi är med där de stora trafikströmmarna på webben finns, det vill säga Österbottens Tidning och Keskipohjanmaa, alltså ot.fi och kpk24. Vi limmar oss fast där så folk kan se oss via deras ingångssidor, säger Jarl Sundqvist.

Portalen är den enda i sitt slag i Finland hittills. Jonne Sandberg hoppas också att utvecklingsbolagen och de intresseorganisationer som jobbar med flygfältet kommer att sprida vidare informationen. Österbottens handelskammare samt utvecklingsbolagen Kosek och Concordia står bakom portalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten