Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korsets första ebolaklinik vårdar nu patienter

röda korset
röda korset Bild: EPA/ROMAN PILIPEY röda korset

Röda Korset har nu tagit emot de första ebolapatienterna på sin nya klinik i Sierra Leone. Kliniken kan ta emot högst 60 patienter åt gången.

Ebolakliniken öppnade i lördags och är Röda Korsets första genom tiderna.

Ebolaviruset fortsätter att sprida sig i Guinea, Liberia, Nigeria, Senegal och Sierra Leone. Världshälsoorganisationen WHO rapporterar att antalet döda i nuläget är över 2200 och antalet smittade är över 4400.

Årets hungerdag lyfter fram Västafrika

På hungerdagen, som infaller på torsdag, kan man stödja Röda Korsets arbete i Västafrika.

Hungerdagsinsamlingen börjar på torsdag. Bild: Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti kerykset - insamlingar

Röda Korset behöver nu all hjälp man kan få för att kunna ta emot så många patienter som möjligt.

- Vi behöver mer personal framför allt i det skedet när vi börjar ta emot fler patienter. Förutom vårdpersonal behövs biståndsarbetare för att sköta logistiken. Eftersom kliniken ligger utanför staden behöver vårdpersonalen transporteras till och från kliniken i samband med arbetsturerna, säger Röda Korsets Tiina Saarikoski i ett pressmeddelande.

Just nu jobbar tre biståndsarbetare från Finlands Röda Kors med ebolaoperationen i Sierra Leone - en hälsovårdsrådgivare, en sjukskötare och en logistiker.

Hungerdagen ordnas mellan den 18 och 20 september. Insamlingsmedlen används också till att hjälpa olycksoffer i Finland. Man kan bidra till exempel genom att donera pengar till insamlingsbössorna som syns på stan. Mer information finns på hungerdagens webbsida.

Läs också: USA sätter in armén mot ebola
Finländsk sjukskötare till ebolaklinik i Sierra Leone

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes