Hoppa till huvudinnehåll

SDP: Fennovoima beskriver Finlands långsiktiga politik

Jouni Backman (SDP) i Yles Aamu-tv.
Jouni Backman (SDP) i Yles Aamu-tv. Jouni Backman (SDP) i Yles Aamu-tv. jouni backman

Näringsminister Jan Vapaavuoris (Saml) meddelande om kärnkraft överraskade varken Socialdemokraternas, Samlingspartiets eller Sannfinländarnas ledning.

Ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, Jouni Backman, tycker att Fennovoimas projekt och samarbete med Rosatom kan betraktas som ”långsiktig politik”. Det sade han i Yles aamu-tv.

- Man kan inte binda ihop tiotals år av investeringar med en världspolitisk situation. Om man tänker bakåt, så har vi haft en väldigt lång och stabil historia med den sovjetiska eller ryska kärnenergiindustrin utan problem, säger Backman.

Jan Vapaavuori meddelade på måndag att Industrins Kraft (TVO) inte kommer att få förlängd tid för sitt kärnkraftslov. Däremot får Fennovoima gå vidare med sitt eget lov, förutsatt att minst 60 procent av ägandet blir inhemskt.

Sannfinländarna kritiserar TVO-beslut

Kaj Turunen, andra viceordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp, kritiserar TVO-beslutet, eftersom det inte ger en bra bild av den långsiktiga politiken.

- Det väcker en viss förvåning, att det helt finskt ägda TVO-projektet blir avvisat, medan ett blivande ryskägt kärnkraftverk får grönt ljus, säger Turunen.

Turunen säger ändå att han inte tror att Sannfinländarna kommer att motsätta sig förslaget om ändringen av Fennovoimas kärnkraftslov.

- Om ryssarnas andel är ungefär 30 procent är det inte ett problem.

Samlingspartiet vill inte begrava TVO

Första viceordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, Outi Mäkelä, tror att TVO-projektet inte helt borde begravas än.

- Om det verkar som att man kan komma i kapp tidtabellen finns en möjlighet att gå vidare i båda de här planerna, säger hon.

Yle Uutiset/ Tiina Hirsimäki

Läs också:
Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej
"De gröna är eniga om att vi ska ut ur regeringen"
De gröna lämnar regeringen om Fennovoima får lov
Stubb: Regeringen håller även om De gröna hoppar av
Vapaavuori: Rött ljus för Olkiluoto, gult för Fennovoima

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes