Hoppa till huvudinnehåll

Skottland svävar i ovisshet inför valet

Demonstranter visar sitt stöd för ett självständigt Skottland.
Demonstranter visar sitt stöd för ett självständigt Skottland. Bild: EPA/GRAHAM STUART folkomröstning

På torsdag avgörs det om Skottland ska fortsätta att vara en del av Storbritannien eller bli självständigt.

- Det är fortfarande helt öppet hur det kommer att gå i folkomröstningen, konstaterar Svenska Yles Europakorrespondent Dan Ekholm som är på plats i Edinburgh för att följa med valet.

- Det råder ett historiskt skede inför torsdagens folkomröstning. Det är oerhört spännande, och väger mycket jämnt mellan de som är för självständighet och de som är mot det. Hur det än går så blir det antingen självständighet eller utvecklat självstyre för Skottland, säger Dan Ekholm.

London har i elfte timmen lovat mera självstyre åt Skottland men många anser att det ändå inte är särskilt trovärdigt.

- Många påpekar att Storbritannien har haft över 300 år på sig att komma med löften, och nu väljer man att göra det bara några dagar före folkomröstningen.

- Skottland påminner på många sätt om Finland, konstaterar Dan Ekholm. Det har lika många invånare som Finland, samma BNP och likt Finland också en blåvit flagga.

På vilket vis försöker nu olika intressegrupper påverka skottarnas valbeteende?

- Den brittiska premiärminister David Cameron, som besökte Skottland i går, sade att en skilsmässa mellan Skottland och Storbritannien skulle vara väldigt smärtsam och att den är oåterkallelig.

I dag meddelade Labour partiet att det tillsammans med de konservativa och liberaldemokraterna vädjar till Skottland att stanna kvar i det brittiska styret med löfte om mera självstyre. Till och med drottningen har uppmanat skottarna att tänka efter väldigt noggrant innan man lämnar Storbritannien.

- Den brittiska pressen är väldigt ense om att det skulle vara hotfullt med en självständighet. Också självaste BBC beskylls för att vara väldigt partiskt och för kritiskt mot självständighetssträvarna, säger Ekholm.

Vad finns det för risker med en självständighet för Skottland?

- De största riskerna gäller valutan. Vilken valuta ska Skottland ha? De flesta vill behålla pundet, men frågan är om de kan och får göra det. Dessutom skulle det innebära att Skottland inte kan påverka penningpolitiken utifrån. Eller ska man införa egen valuta eller börja använda euron. Det sista alternativet är minst populärt.

En annan stor fråga är hur det ska gå med ett EU-medlemskapet om Skottland blir självständigt.

- Skottarna är väldigt mycket för EU, men hur ska det gå om med ett medlemskap om de blir självständiga? Det finns ingen automatik och inga regler för hur det ska gå till inom EU om en ny stat uppstår. Ska Skottland söka om nytt medlemskap? De flesta välkomnar säkert Skottland i unionen, förutom ett land - nämligen Spanien.

Spanien oroar sig över att Skottland ska fungera som inspiration för Katalonien, och kommer därför högst sannolikt att rösta nej. För att ett nytt land ska kunna tas med i EU krävs det att inget medlemsland motsätter sig det.

Vilka är möjligheterna med självständighet?

- Det är att bestämma över sitt eget öde, vilket är ett egenvärde för väldigt många. Många vill också slippa det konservativa styret från London. Skottland har dessutom sin olja i Nordsjön som man räknar hårt med. Dessutom eftersträvar Skottland att bli en nordisk välfärdsstat, en modell som skiljer sig från den brittiska modellen. Om Skottland blir självständigt finns det inga politiska hinder för att ta ett steg i den här riktningen.

(Peik Österholm intervjuade Dan Ekholm)

Drottningen till skottarna: Överväg ert val noggrant

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes