Hoppa till huvudinnehåll

USA sätter in armén mot ebola

eboaloffer
eboaloffer Bild: EPA/AHMED JALLANZO ebola

USA trappar upp sin insats mot ebolaepidemin i västra Afrika. Tusentals amerikanska soldater skickas till området för att bidra med medicinsk och logistisk hjälp.

USA skickar 3000 amerikanska soldater till de eboladrabbade områdena i västra Afrika för att hjälpa de lokala myndigheterna att bekämpa ebolaepidemin. De amerikanska soldaterna ska bidra med både medicinsk och logistisk hjälp, och dessutom koordinera den internationella hjälpen. President Barack Obama kommer att berätta mera om programmet senare under tisdagen.

Enligt amerikanska myndighetskällor ska USA utbilda åtminstone 500 lokala sjukvårdare i veckan, och upprätta sjutton nya kliniker där ebolasmittade kan behandlas. Dessutom ska man föra en aktiv kampanj för att informera om ebola. En bidragande orsak till att smittan sprids så okontrollerat i västra Afrika är att människor vet så lite om sjukdomen.

Hela insatsen kommer att koordineras från en kommandocentral som upprättas i Liberias huvudstad Monrovia. Liberia är det land som har drabbats värst av ebolan. De västafrikanska länderna har upprepade gånger bett omvärlden om hjälp att motarbeta epidemin. Västländerna har varit snabba med att evakuera egna medborgare som har smittats, men dåliga på att hjälpa på plats.

Krismöte på torsdagen

FN:s säkerhetsråd samlas till krismöte i New York på torsdagen med anledning av ebolakatastrofen. Enligt nyhetsbyrån AFP är målet att försöka koordinera en internationell insats mot ebolasmittan.

FN har redan tidigare vädjat om stöd på 600 miljoner dollar för kampen mot ebola. Man har även uppmanat länder att bidra med sjukvårdspersonal, medicinsk utrustning och fordon till de värst drabbade områdena.

Ebolaepidemin har hittills krävt åtminstone 2 400 dödsoffer i västra Afrika. Man misstänker ändå att mörkertalet är stort, eftersom många smittade inte har fått sjukhusvård.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes