Hoppa till huvudinnehåll

Utan nytt campus är den svenska yrkesutbildningen i fara

Borgå handelsläroverk
Borgå handelsläroverk Bild: Yle/Sune Bergström point college

Östra Nylands yrkesinstitut Inveon och Porvoo International College, det vill säga Point College verkar båda i dag i lokaliteter som för länge sedan har passerat bäst före datum. En del av lokalerna har redan stängts för att de är i så dåligt skick och med tanke på de studerandes säkerhet.

Point college i Borgå
Point college i Borgå Bild: Yle/Erica Vasama point college i borgå

Användningen av lokaliteterna blir omöjlig inom ett par år. Det brådskar med beslut om nya lokaliteter om läroinrättningarna ska kunna fortsätta med sin utbildning.

Läroinrättningarna har ca 1 000 studerande och 170 anställda. Vi är värda att få arbeta i fungerande, friska och inspirerande lokaler, säger Sari Gustafsson, rektor och verkställande direktör för Point College.

Den svenska yrkesutbildningen i fara utan nybygge

En mellanrapport kommer inom kort om nya lokaler för Inveon och Point College. De deltar i planeringen av ett tvåspråkigt campus för yrkesutbildningen tillsammans med Prakticum och Amisto, samkommunen för den finska yrkesutbildningen i Östra Nyland.

Nya lokaliteter planeras invid Amisto vid Styrmansvägen i Borgå. Nybygget skulle omfatta ca 19 000 kvadratmeter. Inveons andel är ungeför två tredjedelar av bygget. Prakticum skulle i sin tur hyra in sig i Inveon. Bygget skulle kosta 41 till 44,7 miljoner euro.

Konkurrenskraft och yrkeskunnig arbetskraft

Det behövs yrkesutbildning i regionen för att bevara regionens konkurrenskraft och för att säkerställa yrkeskunnig arbetskraft för näringslivets behov. Men utan nya lokaliteter kan yrkesutbildningen inte fortsätta i östra Nyland, heter det i rapporten.

Point College och Inveon måste söka nya tillstånd att anordna yrkesutbildning. De nuvarande tillstånden går ut 2016. Redan om ett år måste ansökan om nya tillstånd lämnas in. I de nya kriterierna för tillstånd att anordna utbildning sätts stor vikt vid lokaliterna. Också därför brådskar det med beslutet att bygga ett tvåspråkigt campus.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland