Hoppa till huvudinnehåll

Världens fattigaste president på besök

"Världens fattigaste president" José Mujica
José Mujica utanför sitt hus i Montevideo. "Världens fattigaste president" José Mujica Bild: AFP / Lehtikuva PHOTO / Daniel CASELLI montevideo

José "Pepe" Mujica är inte som andra statchefer. Han donerar nästan 90 procent av sin lön till välgörenhet, han har ingen tjänstebil och bor kvar i en stuga på landet istället för att flytta in till presidentpalatset. Idag besöker han Finland för att förhandla om en tredje finländsk pappersmassafabrik.

Uruguay öppnade nyligen en ambassad i Finland och handelsrelationerna länderna emellan sägs blomstra. De finländska massafabrikerna har bidragit med några procents ekonomisk tillväxt i Uruguay och den kända vänsterveteranen Mujica hoppas på att Finland skall investera i en tredje fabrik.

Argentina protesterar

De tidigare fabrikerna har väckt starka känslor hos grannlandet Argentina.

Den första finländska fabriken som byggdes av Botnia vid gränsen till Argentina, i Fray Bentos vid Uruguayfloden, förorsakade en tvist mellan länderna som var så allvarlig att den nästan startade ett krig länderna emellan.

Argentina ansåg att bygget bröt mot ett gammalt avtal och att det förorenade floden. I Uruguay anklagade man Argentina för att vara avundsjuk på alla jobbtillfällen som massafabrikerna har gett Uruguay.

Den andra fabriken som ägs av Stora Enso och det chilenska bolaget Auracon, körde igång sin verksamhet förra veckan.

Idag skall Mujica träffa UPM som hittills inte har kommenterat spekulationerna om att ett nytt bygge skulle vara i planerna.

Anspråkslös president

Uruguays president José Mujica
José Mujica. Uruguays president José Mujica Bild: EPA/IVAN FRANCO josé mujica

Mujica, som är i Finland på arbetsresa och inte på statsbesök, har blivit känd världen över för sin anspråkslösa livsstil. Han har levt fattigt ända sedan barnsben och säger sig inte ha någon orsak att ändra på sin livsstil.

Tvärtom, tycker han att flera politiker borde leva som sina väljare.

Själv donerar han 8 200 euro av sin lön till välgörenhet och behåller 800 euro. Hans enkla lön har gjort att han kallas för världens fattigaste president.

När det brittiska rundradiobolaget, BBC, kallade honom för världens fattigaste president, svarade han med att säga att han inte är fattig, att fattiga är de som ber efter mer.

Litet och ärligt land

Uruguay är ett litet och ärligt land. På Transparency Internationals lista, som mäter hur fritt från korruption ett land är, kommer Uruguay på nittonde plats. Det är i klass med USA, medan grannlandet Argentina kommer på plats nummer 106.

Uruguay fungerar som föredöme för många andra latinamerikanska länder. Landet har kontinentens högsta medelinkomst. Mujica har under sin tid som president gett kvinnorna aborträtt, homosexuella rätten att gifta sig och brutit den organiserade brottslighetens drogmonopol. Nästa år tar staten över försäljningen av cannabis.

Det blir mer om president José Mujica och hans besök i Finland i TV-nytt klockan 19:30 på Yle Fem och på Yle Arenan.

Öppna Instagram-inlägget

Läs också:
Uruguay vill ha en till finländsk fabrik