Hoppa till huvudinnehåll

Bluffpolis fiskar bankkoder i Vanda

Tabell med nätbankskoder.
Vandapolisen har fått kännedom om flera fall där någon försöker fiska efter nätbankskoder. Tabell med nätbankskoder. Bild: Yle nätbankskoder

Polisenheten i Östra Nyland uppger att man under onsdagen fått kännedom om åtminstone fem fall där en man ringt upp och sagt sig vara från polisen och försökt fiska efter nätbankskoder och lösenord. Också förra veckan kom liknande fall till polisens kännedom.

- Förra veckan fick vi varje dag kännedom om fall där någon ringt upp och uppgett sig vara från polisen. Och bara i dag på onsdagen har åtminstone fem liknande fall kommit till Vandapolisens kännedom, säger kriminalkommissarie Timo Pirinen.

Bluffpolisen har i telefonsamtalen berättat att personens nätbankskonto är utsatt för en säkerhetsrisk och därför måste personen berätta sin nätbanskod och lösenord för polisen.

Polisen upplyser om att man aldrig frågar om koder via telefon eller e-post.

Enligt polisen är de flesta medvetnea om liknande bluffar och det är bara i några fall som personen kommit åt nätbankskoderna och stulit pengar.

Helsingforspolisen meddelade för drygt två veckor sedan om liknande fall.

- Vi vet inte ännu om det är fråga om samma person som fiskat koder både i Helsingfors och i Vanda. Vi gör nu vår utredning och ser vad vi kommer fram till, säger Pirinen.

Läs också