Hoppa till huvudinnehåll

Ebolaepidemin kan leda till ekonomisk katastrof

En patient i Liberia avslutar sin medicinkur efter att ha övervunnit sjukdomen.
En patient i Liberia avslutar sin medicinkur efter att ha övervunnit sjukdomen. Bild: EPA/AHMED JALLANZO ebola

Ekonomin i hela Västafrika hotas av en kollaps på grund av ebolaepidemin varnar Världsbanken. Om inte epidemin snart bromsas väntas kaoset i området leda till att länderna går miste om miljarder det kommande året.

Rädslan för epidemin har fått människor att undvika sina arbeten. Dessutom har konsumtionen i området sjunkit. Om viruset fortsätter att spridas i de mest utsatta områdena kan följderna bli katastrofala för de redan svaga ekonomierna.

Enligt Världsbanken är det ekonomierna Guinea, Liberia och Sierra Leone som är mest utsatta. I värsta fall kan Liberias ekonomi krympa med hela 12 procent under år 2015. Motsvarande siffra för Sierra Leone är 9 procent. Guineas ekonomi kan krympa med 2,5 procent nästa år, uppskattar Världsbanken.

Ur ett ekonomiskt perspektiv är det just nu rädslan för epidemin som är det största hotet. Enligt organisationen leder rädslan till att företag kör ner sin verksamhet och priserna skjuter i höjden. Ett exempel på det här är Liberias gruvindustri där produktionen minskat rejält sedan epidemin bröt ut.

Snabba åtgärder kan lindra katastrofen

Världsbanken poängterar ändå att en snabb reaktion från omvärlden kan vända trenden och få bukt med både själva epidemin och rädslan.

På torsdagen kommer FN:s säkerhetsråd att samlas till krismöte där länderna tillsammans ska försöka koordinera en internationell insats mot epidemin.

USA meddelade på tisdagen att landet skickar 3000 soldater till Västafrika för att hjälpa till med bekämpningen av epidemin.

Hittills har runt 2500 personer mist livet i den största ebolaepidemin genom tiderna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes