Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtgruppen oense - ingen rapport till fullmäktige

Entrén till akutpolikliniken på VCS
Arkivbild. Entrén till akutpolikliniken på VCS Bild: Yle/Roger Källman akutpoliklinik

Den så kallade hjärtgruppen gick igenom den rapport som det var tänkt att skulle presenteras för Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige i början av oktober. Men meningsskiljaktigheterna om rapportens innehåll var så stora att den måste omarbetas.

Michael Luther och Hans Frantz
Michael Luther och Hans Frantz Bild: Yle/Amanda Bieber medlem i hjärtgruppen

- Den kommer inte att föras till fullmäktige den 7 oktober, utan den förskjuts till det ordinarie fullmäktigemötet i november, säger Hans Frantz (Sfp), ordförande i hjärtgruppen.

Enligt Frantz har medlemmarna i arbetsgruppen olika syn på de ekonomiska uträkningarna om kostnaderna för hjärtkirurgin, huruvida de är korrekta.

- Sen finns också frågan om hur mycket man ska tillåta den kommande social- och hälsovårdsreformen att inverka på beslutet om hjärtkirurgin, säger Frantz.

Han nämner också sparkraven som ålagts sjukvårdsdistriktet.

- Då uppstår den gamla vanliga frågan. När det finns andra enheter som måste spara så frågar man ju sig om det är okej att en enhet ska fortsätta att fungera, till och med till högre kostnader, säger Frantz.

Luther godkänner inte rapporten

Senast på onsdag morgon kom Michael Luther (Sfp), en av arbetsgruppens medlemmar, med synpunkter på rapportens innehåll.

- I början av mötet var vi inne på en linje enligt vilken vi skulle lämna in rapporten till styrelsen och fullmäktige och bifoga Michaels kommentarer. Men efter mycket diskussion beslöt vi att i stället ta mera tid och försöka skriva rapporten så att alla kan omfatta den, säger Hans Frantz.

Michael Luther säger att rapporten inte motsvarar det uppdrag som sjukvårdsdistriktets fullmäktige gav hjärtgruppen.

- Fullmäktige sa att vi skulle ha en hållbar lösning för hjärt- och kärlkirurgin. Ser man på rapporten går den huvudsakligen ut på att visa hur omöjligt det är för hjärtkirurgin att fortsätta i Vasa, säger Luther.

Han menar att det finns stora brister i rapporten, till exempel ingen analys av vad som händer med verksamheten om hjärtkirurgin läggs ner eller om den fortsätter.

Handlingarna till måndagens styrelsemöte har redan gått ut och ärendet finns på styrelsens lista men efter dagens diskussion ser Hans Frantz det som sannolikt att chefsöverläkaren Auvo Rauhala stryker ärendet från listan.

Hjärtgruppen har sitt nästa möte den 8 oktober och ska då förhoppningsvis ha en förändrad rapport att ta ställning till.

Antalet operationer fortfarande en stötesten

Motgångarna är många men hjärtgruppen har åtminstone lyckats locka pensionerade hjärtkirurgen Kalervo Werkkala att ta sig an uppdraget som överläkare för hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus.

Man har också satt igång en ny upphandlingsrunda för att få in offerter från kirurger som kan tänka sig att operera i Vasa.

Lyckas man med det återstår fortfarande ett stort frågetecken: Vad kommer Regionförvaltningsverket att säga om antalet operationer?

- Vårt antal är på tok för litet. Och det kan vi inte påverka, säger Frantz.

Du kan höra Frantz och Luther diskutera hjärkirurgin i arenaklippet här intill.

Läs också: Hjärtkirurgi åter igång i november?