Hoppa till huvudinnehåll

Jämnt inför skotsk folkomröstning

Inför torsdagens folkomröstning om självständighet för Skottland väger det jämnt i opinionen. Enligt en opinionsmätning som publicerades på tisdag kväll skulle 52 procent av skottarna rösta nej till självständighet, medan 48 procent skulle rösta ja.

Enligt experter kan det gå hur som helst i omröstningen eftersom många inte har bestämt sig. Ja-lägret vädrar morgonluft, medan nej-sidan hoppas att skottarna ska ta det säkra före det osäkra och stanna kvar i det Förenade kungadömet. Vi har följt med kampanjen i Skottland.

- Vi är rätt socialdemokratiska här och är en rätt nordisk nation, säger Alyn Smith, europaparlamentariker för det skottska nationalistpartiet som vill ha självständighet. Men inom Storbritannien är vi en minoritet och så länge vi är det kommer Storbritannien att fatta andra beslut som vi kommer att vara bundna av utan att vi stöder dem.

Han säger att Nordsjöoljan gör att Skottland gott kan klara sig ekonomiskt.

- Skottland har nästan 5,5 miljoner invånare ungefär lika många som i Finland och vi har samma sorts förhållande till EU, fortsätter Smith.

Konkreta skillnader i politiken mellan Skottland och England är att i Skottland är receptbelagda läkemedel gratis och det samma gäller universitetsutbildningen, medan avgifterna ofta är höga i England.

Läs också: Europa fruktar skotsk frihetssmitta

På en pub i Folkets hus träffar Ian Gray väljare. Han är en av nej-kampanjens förgrundsfigurer.

- Att rösta ja är en enorm risktagning, det finns stor osäkerhet kring självständigheten, vi vet till exempel inte vilken valuta vi skulle använda och vi vet inte om medlemskapet i EU skulle kunna fortsätta eller på vilka villkor, anser Ian Gray.

- Vi har sett hur de största företagen i Skottland som banker och försäkringsbolag säger att de måste flytta till London, så att rösta ja till självständigheten är en enorm risk och det finns ingen återvändo, säger Gray.

Själv anser han att Skottland får den bästa av världar genom att fortsätta vara en del av Storbritannien och dra nytta av fördelarna samtidigt som skottarna får mer självstyrelse. Blir det självständighet så är han rädd att räntorna stiger för såväl staten som för vanliga hushåll.

- Vi kan inte på förhand veta vad ett ja i folkomröstningen skulle betyda, säger Nicola McEwen som är statsvetarprofessor vid Edinburgh universitet. Men hon väntar sig att det skulle bli turbulenta tider och osäkerhet kring ekonomin ett tag.

McEwen säger att det är klart att det skulle bli en övergångsperiod innan saker och ting stabilseras.. Hon vågar inte gissa hur det kommer att gå i folkomröstningen i morgon så jämnt väger det i opinionen. Det finns fortfarande flera osäkra väljare, men många har registrerat sig som man måste för att få rösta och de som normalt inte brukar rösta eller bryr sig om politik har engagerat sig i frågan om självständighet.

Dan Ekholm, Edinburgh

Läs också:
Skottland svävar i ovisshet inför valet
Drottningen till skottarna: Överväg ert val noggrannt
Självständighetsrörelsen backar i Skottland
Splittrat Skottland avgör hela Storbritanniens framtid

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes