Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga tranor på Söderfjärden i Vasa

Just nu finns det rekordmånga tranor på Söderfjärden i Vasa. På samma gång kan man se upp till 8000 tranor då man i fjol maximalt såg omkring 5000 fåglar. Ornitolog Ari Lähteenpää säger att det stora antalet beror på för fåglarna gynnsamt väder.

- Antalet varierar från höst till höst och det beror på vädret. Om det inte är passliga vindar så kommer de fler och fler och så flyger de bort på samma gång. Nu tycks det vara så att de samlas nästan alla på samma gång, säger Lähteenpää.

Ari Lähteenpää
Ari Lähteenpää Ari Lähteenpää Bild: Yle/Amanda Bieber meteorian

Då man räknar tranorna filmas de från Öjberget och från dataskärmen räknas sedan fåglarna. Förr räknades fåglarna för hand, utan tekniska hjälpmedel. Rätt påtigt arbete kan tyckas.

- De som räknar dem är nästan proffs, de har gjort det i årtionden så de är så skickliga så det går ganska lätt, säger Lähteenpää.

Tranorna påbörjar i allmänhet sin flytt söderut ungefär i månadsskiftet september-oktober. De flyger över Tyskland mot Frankrike och Spanien där de i allmänhet övervintrar. Endel av tranorna flyger också så långt som till nord Afrika men största delen blir kvar i södra Europa. Ari Lähteenpää tycker att det är en mäktig upplevelse då tusentals tranor lyfter från Söderfjärden.

- Varje gång då det är tusentals tranor där så är det ett fantastiskt skådespel. Då solen går ner flyger de nästan alla på samma gång för att övernatta i skärgården. Det kan vara nästan 8000 tranor i luften på samma gång. Om det är vacker kväll så att himlen är röd och orange och tusentals tranor i luften, det är nästan någonting alldeles otroligt, säger Lähteenpää.

Allmänheten har möjlighet att lära sig mera om tranor och också hoppeligen se tusentals tranor på lördagen den 20.september då Meteorian invid Söderfjärden har öppet hus mellan klockan 18-22. Då föreläser också ornitolog Ari Lähteenpää om tranorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten