Hoppa till huvudinnehåll

Vasa får vänta på tillnyktringsstation

Våghemmet för alkoholister i Vasa
Här vid Våghemmet låg Vasas tillnyktringsstation tidigare. Våghemmet för alkoholister i Vasa Bild: Yle/Sofi Nordmyr aaltohemmet

Sedan början av maj månad saknar Vasa en tillnyktringsstation. För tillfället saknas en plats dit man kan föra svårt berusade personer.

- Det har inte uppstått några kritiska situationen sedan tillnyktringsstationen stängde i våras, men visst är den saknad, säger Erkki Penttinen som är direktör för socialarbete och familjeservice i Vasa.

Missbrukarstationen är visserligen öppen dygnet runt och så finns hälsovårdscentralerna, men polis och allmänhet har ändå ingen given plats att föra svårt berusade.

Erkki Penttinen, direktör för socialarbete och familjeservice vid Vasa stad
Erkki Penttinen vid Vasa stad säger att tillnyktringsstationen är saknad. Erkki Penttinen, direktör för socialarbete och familjeservice vid Vasa stad Bild: Yle/Sofi Nordmyr erkki penttinen

Enligt Penttinen kommer problemet dessvärre knappast att få någon snabb lösning.

- Vi har varit på jakt efter lämpliga utrymmen sedan i våras, men hittills inte hittat något, säger Penttinen.

Att finna nya utrymmen är svårt eftersom det är en nödvändighet att få in missbrukarstationen och tillnyktringsstationen i samma lokaler. Vasa stad har inte råd med personal för två separata stationer.

- Tillnyktringsstationen står ibland tom då det saknas klienter som behöver den, och då är det slöseri med bemanning dygnet runt, säger Penttinen.

Ingen efterlängtad granne

Vasa stad arbetar nu vidare med att söka efter lämpliga lokaler, men Erkki Penttinen tror att det dröjer till årsskiftet innan man åter har en tillnyktringsstation, eller i värsta fall ännu längre.

- Dessvärre misstänker jag att det också uppstår protester från allmänheten då vi väl hittar lokaliteter, ingen vill ha den här stationen som granne, säger Penttinen.

Samtidigt kan man acceptera vilken byggnad som helst, utrymmena måste vara ändamålsenliga.

- Här finns exempelvis säkerhetsaspekter att ta hänsyn till, personalen måste kunna arbeta tryggt på stationen, säger Penttinen.

Stadens sparkrav kvarstår samtidigt och alla sektioner ska hålla hårt i plånboken.

- Här märker vi att det förebyggande arbetet verkligen lönar sig, ju mer vi satsar på det desto färre klienter har vi på en plats som tillnyktringsstationen, och detta sparar pengar, säger Erkki Penttinen.

Läs också

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten