Hoppa till huvudinnehåll

Björn Månsson naken i skogen

Den lekfulla björnen
Den falska björnen Månsson? Den lekfulla björnen Bild: NRK ut i naturen: den lekfulla björnen

Den här rubriken är ett test. Ett försök till medial uppmärksamhet. Den innehåller ett djur: björn. Ett ord som förknippas med sexualitet: naken. Och ett känt finlandssvenskt namn: Björn Månsson.

Mediavärlden förändras. Tidningsläsandet och tevetittandet flyttar till webben. För att nå så många som möjliga krävs det klatschiga rubriker. Gulliga djur, celebriteter och sex är givna ingredienser i en rubrik som folk klickar sig in på.

Vad de sedan läser under rubriken är en annan femma. Jag misstänker att många av er som har klickat på det här blogginlägget är djupt besvikna. En björn, okej, men inte naken. Och var finns Björn Månsson?

Björn Månsson
Den rätta Björn Månsson? Björn Månsson Bild: Yle eu-kandidat

Varför utför jag testet? Främst för att se om jag de facto får mer uppmärksamhet för min blogg via den här rubriken. Men också för att visa att jag när som helst kan få mera besök till mina inlägg om jag bara väljer rätt rubrik.

Våra interna mätningar om hur effektiv vi jobbar med webben som verktyg baserar sig nämligen bara på kvantitet. Varje vecka offentliggörs en lista som visar vem och vad som var bäst på webben. Kvantitativt. Det finns ingen som mäter eller undersöker hur bra artikeln var.

Har du publicerat en artikel som har lästs av många får du en dunk i ryggen. Har du publicerat en artikel som har hållit en hög journalistisk kvalitet men inte lästs av många får du ingen feedback alls. Kvalitet är inte en värdemätare. Kvantitet är det.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje