Hoppa till huvudinnehåll

"Förödelsen omöjlig att beskriva"

Viktor Heikel i Gaza.
Yle Nyheters utsände Viktor Heikel i Gaza. Viktor Heikel i Gaza. viktor heikel

I Gaza har livet ännu inte återvänt till det normala flera veckor efter krigets slut. Det råder stor brist på det mesta - och tiotusentals människor är hemlösa efter de flera veckor långa förödande bombningarna. Vår utsände har besökt Shejayia - ett av de värst drabbade områdena i Gaza.

Förödelsen i Shedjayia känns omöjlig att beskriva. Rad på rad, kvarter på kvarter ligger i ruiner. Antingen ligger allt som finns kvar av det som en gång var bostadshus, skolor och moskéer i högar av bråte eller så står husen som betongskelett med tak och väggar bortblåsta av bomberna.

I de hus som fortfarande står i Shejayia gapar hål i väggar och tak, och överallt finns spår efter kulor och splitter. Alla som är kvar i Shejayia oroar sig för vad som ska hända när vintern - med temperaturer nära noll - och regnen kommer. Oron är speciellt stor då det råder brist på både el och bränsle för uppvärmning - och priset på båda har skjutit i höjden.

Hoppa över Twitterpostning

Landskapet är i stort öde - men inte helt. De som är kvar bor i containrar, i rum ihopsatta av presenningar eller så tar de sig bara hit dag efter dag för att försöka gräva fram något användbart i ruinerna. Och trots allt orkar de välkomna gäster till området - välkommen är det ord man hör mest i Shejayia.

Hoppa över Twitterpostning

Mat största problemet

Shejayia är ett av de värst förstörda områdena - men inte det enda - och då så många byar och stadsdelar ligger i ruiner förstår man varför tusentals familjer är hemlösa.

En av dem är Alaa Kassem från Azba Beit Hanoun - som vi träffar i en av de många FN-skolor som inhyser flyktingar.

- Vi har varit här nästan sedan krigets början. I över 50 dagar, säger Alaa när han visar det klassrum han och hans familj delar med fem andra familjer ur släkten. Kring 40 människor delar på 20 kvadrat - med en pressening dragen tvärs över så att kvinnorna får den ena och männen den andra sidan.

Trängseln och hettan är ändå inte det problem som oroar Alaa och de andra mest - det stora problemet just nu är mat. För små mängder mat släpps in från Israel åt gången för att det ska täcka behovet. Ransonerna har skurits ner - och mat delas nu ut ungefär var fjärde dag. Största delen av dagen går åt till att försöka dryga ut biståndsransonerna.

- Vad ska man göra när man har barn. Man ska bara försöka lösa situationen. Barnens magar förstår inte att det inte finns mat.

Läs också:
Yles utsände i förstört Gaza: FN:s hjälparbetare har svårt att klara trycket

Läs också