Hoppa till huvudinnehåll

Ja till Fennovoima, gröna duon går

Regeringen ger Fennovoimas nya kärnkraftsansökan till riksdagen. Beslutet fattades med rösterna 10-7. De gröna ministrarnas saga är därmed all och regeringen fortsätter på fyrpartibas.

I omröstningen om Fennovoimas tillstånd föll rösterna helt enligt förhandskalkylerna. Utöver de gröna ministrarna Ville Niinistö och Pekka Haavisto röstade också SFP:s Anna-Maja Henriksson och en rad socialdemokratiska ministrar mot att riksdagen får ta ställning till frågan. De SDP-ministrar som sade nej är Susanna Huovinen, Krista Kiuru, Pia Viitanen och Erkki Tuomioja.

Fennovoima-omröstning
Fennovoima-omröstning Bild: Yle ministrar röstade om fennovoima

Det handlar om en komplettering av principbeslutet om Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki från 2010. Då gav riksdagen grönt ljus för bygget med rösterna 121-71. Efter det har ryska Rosatom kommit in som storägare och leverantör.

Stubb säger sig förstå att många oroat sig för den ryska ägarandelen.

- I dag har vi fattat ett beslut som har stor betydelse för energiförsörjningen, klimatet, ekonomin och sysselsättningen. Fennovoima går framåt. Och jag understryker att det sker enligt Finlands lag, med finländska operatörer och med finländskt ägarskap, säger han.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) såg beslutet om Fennovoima som svårt men viktigt.

- Eftersom det är riksdagen som har godkänt det ursprungliga principbeslutet är det logiskt att riksdagen tar ställning också till kompletteringen, sägfer han.

Industrins Kraft på bordet

Industrins Krafts ansökan om förlängt tillstånd för den fjärde reaktorn i Olkiluoto lades på bordet på begäran av SDP-ordföranden, finansminister Antti Rinne. Han vill bekanta sig närmare med frågan för att se om tillståndet trots allt kunde beviljas. Olkiluoto fyran fick ursprungligen grönt ljus i riksdagen samtidigt som Fennovoima och därför anser Rinne att riksdagen borde få säga sitt också nu.

- Jag hoppas att han meddelar mig om vad han kommit fram till så fort som möjligt, säger näringsminister Jan Vapaavuori (Saml).

I praktiken kommer ansökan upp på nytt i statsrådet om en vecka.

"I mål med stil"

De två gröna ministrarna beviljas avsked från regeringen på måndag och på fredag nästa vecka utses deras efterträdare, en från Samlingspartiet och en från Socialdemokraterna. I och med det gröna utträdet har regeringen en ytterst knapp majoritet i riksdagen.

Stubb vädjade efter Fennovoimabeslutet på torsdagen till de övriga ministrarna och de kvarvarande regeringspartiernas riksdagsgrupper om att hålla ihop som team och "gå i mål med stil".

- Vi ska kavla upp ärmarna. Situationen är utmanande med den knappa majoriteten i riksdagen men den ska inte överdramatiseras. Det kan hända att vi måste planera lite bättre, säger Stubb.

Se arkivklipp om kärnkraftens historia i Finland här.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes