Hoppa till huvudinnehåll

THL:s expert: Förändrat ebolavirus "science fiction"

En patient i Liberia avslutar sin medicinkur efter att ha övervunnit sjukdomen.
En patient i Liberia avslutar sin medicinkur efter att ha övervunnit sjukdomen. En patient i Liberia avslutar sin medicinkur efter att ha övervunnit sjukdomen. Bild: EPA/AHMED JALLANZO ebola

Enligt Mika Salminen, THL:s direktör på infektionsepidemiologiska avdelningen, är en av orsakerna till ebolasmittans våldsamma framfart att den börjat sprida sig i storstäderna. Det största problemet är ändå att de värst drabbade länderna inte har tillräckligt bra hälsovårdssystem för att råda bot på epidemin lokalt.

Mika Salminen säger att ebolaepidemin börjar vara utom kontroll i de värst drabbade länderna i västra Afrika.

Aidsexperten Mika Salminen vid THL
Mika Salminen. Aidsexperten Mika Salminen vid THL Bild: Yle mika salminen

- Det här är utan vidare den största ebolaepidemin någonsin. I de här länderna är den utom kontroll, säger Salminen.

Hittills har nästan 4 500 människor smittats och närmare 2 500 dött i sjukdomen i Liberia, Sierra Leone och Guinea, men de verkliga siffrorna uppskattas vara till och med trefaldiga.

Salminen säger att en orsak till smittans snabba framfart är att den har spridit sig till storstäderna. Det är betydligt svårare att göra smittspårning och reda ut vem som har blivit utsatta för eventuell smitta i stora städer.

Det största problemet är ändå att de drabbade länderna inte har en tillräckligt bra hälsovårdsinfrastruktur för att råda bot på epidemin lokalt.

- Det som länderna egentligen behöver är hjälp med att bygga upp sitt hälsovårdssystem, så att när sådant här händer skulle de kunna handskas med situationen lokalt, säger Salminen.

"Epidemin härjar i minst ett halvår till"

En del forskare har spekulerat i att viruset kan ändra form så att det börjar sprida sig via luftvägar. Salminen förhåller sig skeptiskt till den här prognosen.

- Jag skulle nog säga att det här är science fiction-spekulering. Det finns inga tecken på att det skulle ske. Vi har erfarenheter av ebolaepidemier från 1970-talet och det är ingen liten sak att viruset skulle förändra sitt smittosätt. Det är verkligen inte sannolikt, säger Salminen.

Enligt Salminen har det internationella samfundet reagerat på epidemin för långsamt. Det att en del länder i västra Afrika har stängt sina gränser och begränsat flygtrafiken är enligt honom inte heller bra. Det förvärrar situationen genom att utomstående hjälp inte når fram och genom att det lätt blir panik inom landet.

Salminen uppskattar att epidemin härjar i minst ett halvår till och i värsta fall mycket längre.

FN:s säkerhetsråd diskuterar epidemin i dag på torsdag. I dag inleds också Röda korsets Hungerdagsinsamling. I år samlar organisationen pengar till bland annat ebolaepidemin.

Läs också: USA sätter in armén mot ebola
WHO: Över 2400 döda i Ebola

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes