Hoppa till huvudinnehåll

ÅA-student hittade silvermynt från vikingatiden: "Känns fantastiskt"

Emil Nygård med mynten han hittat
Åbo Akademi-studenten Emil Nygård har all anledning att vara nöjd med sitt fynd från vikingatiden. Emil Nygård med mynten han hittat Bild: Yle/Sofia Schleutker myntfynd från vikingatiden

Ett fynd med mynt från vikingatiden har hittats nära Aura å i gränstrakterna mellan Åbo och S:t Karins. Emil Nygård heter mannen som hittade mynten.

- Det var ganska fantastiskt, säger ÅA-geologistudenten om den värdefulla upptäckten.

Fyndet innehåller 26 silvermynt eller delar av silvermynt. Enligt de preliminära undersökningarna härstammar de från 1000-talet.

Mynt från vikingatiden på en hand
Mynten är från 1000-talet, det vill säga vikingatiden. Mynt från vikingatiden på en hand Bild: Yle/Sofia Schleutker myntfynd från vikingatiden
Mynt från vikingatiden på ett bord
Totalt hittade Emil Nygård 26 silvermynt. Mynt från vikingatiden på ett bord Bild: Yle/Sofia Schleutker myntfynd från vikingatiden

Emil Nygård var alltså den som hittade mynten. Han studerar geologi vid Åbo Akademi och är ofta ute och letar efter arkeologiska fynd. Men något sådant här hade han inte direkt räknat med att hitta.

- Jag var ute i skogen med min metalldetektor och följde en gammal stig. Jag hoppades på att kanske hitta ett mynt eller en ring, men den här gången hittade jag ett lite större fynd, säger Emil Nygård med ett stort leende och fortsätter:

- Mynten låg inte speciellt djupt, för redan efter ett par spadtag blev mynten synliga.

"Undrade mest när mynten tar slut"

Förstod du direkt att det handlade om något så anrikt och värdefullt?

- Ja, det gjorde jag nog, i alla fall när jag började hitta flera mynt så förstod jag att det måste vara ett ganska viktigt fynd.

Hur var känslan när mynten fortsatte att komma fram och du började inse vilket typ av fynd det handlade om?

- Det var ganska fantastiskt och jag undrade nog mest bara när mynten tar slut.

"Är en hederlig medborgare"

Vad tänkte du att du ska göra med mynten när du hade hittat dem?

- Jag tänkte nog direkt att jag måste anmäla det här till Museiverket. Mynten är säkert väldigt värdefulla om man skulle sälja dem på svarta marknaden, men jag är en hederlig medborgare, kanske dum till och med, säger Emil Nygård skrattande.

Allmänheten kommer att kunna ta del av och titta på de antika mynten i samband med Åbodagen nu på söndag, då Åbo museicentral visar upp mynten på Åbo slott. Slottet är öppet 10-18 och inträdet är fritt.

Åbo museicentrals webbplats

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland