Hoppa till huvudinnehåll

Blir vi finlandiserade ... igen?

President Urho Kekkonen håller nyårstal den 1.1.1958
President Urho Kekkonen håller nyårstal den 1.1.1958 Bild: Yle Bildtjänst / Aarne Pietinen. Gamla nyheter. Urho Kekkonen, republikens president.,1958

Har kärnkraftsbeslutet i regeringen blottat vår finlandisering? Vårt beroende av Ryssland? Eller tvärtom att goda grannrelationer är a och o, helt enkelt sunt förnuft?

Ironiskt är det i så fall att högerpartiet Samlingspartiets ministrar, som gärna håller EU-flaggan högt, nu enhälligt var för Fennovoima-projektet, medan SDP och SFP splittrades.

Men varför röstade regeringen egentligen för Fennovoima? Carl Haglund uttryckte det sällsynt tydligt för några dagar sedan då han refererade vad ett nej till Fennovoima, och den vägen ryska statsägda Rosatom, skulle innebära:

- Vi skulle visa att vi inte tycker att Ryssland är en trygg granne, att vi inte vill samarbeta med ryssarna, och att Ryssland inte längre duger som samarbetspartner i energipolitiken, säger Haglund. Det är möjligt att en sådan näpsning skulle leda till problem när det gäller samarbetet inom till exempel gas- och uranförsörjningen.

Ville Niinistö sade för sin del på torsdag att "alla vet" att det handlar om säkerhetspolitik och om ett hänsynstagande till Ryssland. Och i Financial Times sade han att "Vi håller på att ge ryssarna precis den makt som de eftersträvar i förhållande till väst och EU".

Utgångspunkten i hans resonemang tycks alltså vara att Ryssland och EU inte är partners, utan konkurrenter och ovänner.

Vi ska diskutera frågan i fredagens Eftersnack. Men vad tycker du? Och vad borde riksdagen nu göra? Tyck till i vår enkät och skriv en kommentar, så spinner vi sedan vidare.

Radio Vega, fre kl. 15.03 samt repris kl. 23.03. Podden är klar på Arenan sen eftermiddag.
Livestream med bild också på Arenan.
Textat till finska på Yle Fem sö kl. 15.05.

Glider vi mot finlandisering?

Tycker du att regeringens kärnkraftsbeslut tyder på att finlandiseringen smugit sig in i politiken igen?

Ja, allt talar för det
54.5% (66 röster)
Möjligen, men goda grannrelationer är viktiga
28.1% (34 röster)
Nej, det handlar endast om vårt energibehov
18.2% (22 röster)
Antal avgivna röster: 121

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes