Hoppa till huvudinnehåll

Dan Ekholm: Försoning behövs i Skottland

Valet i Skottland delar folket.
Det blir ett nej, nu är det dags att försonas och gå vidare. Valet i Skottland delar folket. Bild: EPA/ANDY RAIN nej

Valdeltagandet har varit stort i Skottland, och stämningarna går höga. Dan Ekholm som är på plats i Edinburgh säger att en försoningsprocess nu behövs. Kampanjen för självständighet har varit upprivande och påfrestande.

Det börjar vara klart att ja-sidan förlorat i folkomröstningen om självständighet. Valdeltagandet har varit livligt. Hur valresultatet i Skottland ska tolkas beror lite på vem man frågar, säger Dan Ekholm som rapporterar för Svenska Yle från Edinburgh.

Dan Ekholm
Dan Ekholm Dan Ekholm Bild: Yle/Jyrki Valkama dan ekholm

- Om man frågar ja-sidan, de som ville ha självständighet, så är de väldigt besvikna just nu. Ja-sidan tolkar det som att det är skrämselpropagandan som har bitit. Det är miljonärerna och miljardärerna som har skrämt folk och sagt att det här kommer att leda till arbetslöshet, och företagen kommer att flytta bort från Skottland till London istället om det är så att det blir ett ja till självständighet. Det är lite så surt sa räven i kommentarerna här just nu.

- På nejsidan tolkar man det snarast så att det är nu förnuftet som har vunnit och att man ändå vill ha någon form av utökat självstyrelse. Det har ju London utlovat, det var en av morötterna för att rösta nej till total självständighet så vill man ge utökat självstyrelse och det här ser både ja å nejsidan som ett löfte som måste hållas.

Har det kommit några reaktioner från London?

- För en lite stund sedan fick vi höra att premiärminister David Cameron har gratulerat nej-sidans förgrundsfigurer för en väldigt lyckad kampanj. Det är inte det samma som att han konstaterar att den har vunnit men nästintill. Vi väntas få mera officiella kommentarer från London och också från drottningen som faktiskt befinner sig i Skottland just nu.

Vad kommer att hända nu, fortsätter allt som förr eller blir det några förändringar?

- Mera självstyrelse kommer det helt säkert att bli. Redan nu har Skottland en hel del att säga till om gällande sina egna ärenden, men den här listan på kompetenser som det skotska parlamentet har kommer helt säkert att utökas.

- Sedan måste man säkert ha en slags försoningsprocess. En del har sagt att den här valkampanjen har varit väldigt upprivande och påfrestande. Folk har tagit väldigt tydligt ställning och varit lite i luven på varandra. Nej-sidan anklagar ja-sidan för att ha varit aggressiv och påstår att ja-sidan har förklarat att de som röstat nej till självständighet är förrädare. Här finns en del sår som ska läkas och en del försoning som måste till.

- Men det här är ändå en demokratifest på något sätt. Det är klart att det kommer att ta länge innan man sväljer den här besvikelsen, men det ska säkert gå. Det här är ett exempel för resten av världen att sådana här saker kan man lösa på ett fredligt sätt.

Läs också:
Cameron till ja-röstarna: "Vi hör er"
Nej tack till självständighet