Hoppa till huvudinnehåll

Ebolautbildare dödade i Guinea

En kvinna som dött av ebola ska förflyttas i Liberia.
En kvinna som dött av ebola ska förflyttas i Liberia. Bild: EPA/AHMED JALLANZO epaselect

I västafrikanska Guinea har åtta döda kroppar hittats efter en attack mot en grupp hälsovårdare som höll på att utbilda lokala invånare om ebola. Det uppger guineanska regeringskällor.

Bland de döda fanns tre journalister som hade fått halsarna avskurna. Kropparna hittades i en septiktank i byn Wome i sydöstra Guinea.

Över tjugo människor skadades också i attacken.

Angriparna uppges vara lokala bybor. Ebolaepidemin har skapat rädsla och paranoia bland många lokala. En del västafrikaner tror att ebola är bara strunt, och att smittan är en konspiration som västländerna och det internationella samfundet har hittat på.

Sex personer har gripits efter händelsen.

I augusti skadades minst femtio människor när lokala invånare drabbade samman med säkerhetsstyrkor i den guineanska staden Nzerekore efter att en grupp hjälparbetare kom till en marknad för att desinficera området.

Utegångsförbud i Sierra Leone

Samtidigt har Sierra Leone infört ett utegångsförbud för att hejda epidemin som hittills har krävt över 2 600 människors liv.

Invånarna har beordrats att hålla sig hemma tre dagar framåt. Dessutom ska flera tusen frivilliga gå runt från hus till hus för att leta efter smittade. De ska också dela ut förnödenheter och information om smittan.

Organisationen Läkare utan gränser har sagt att utegångsförbud kan leda till att allt fler går under jorden i rädsla att bli stämplade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes