Hoppa till huvudinnehåll

Hitta rätt i Kärlek & Anarki-djungeln

Bild från filmen The Punk Singer
The Punk Singer. Bild från filmen The Punk Singer Bild: Rakkautta & Anarkiaa 2014 the punk singer

Som vanligt är årets Kärlek & Anarki späckad med bra filmer, dokumentärer och happenings. För att hjälpa dig hitta rätt har vi valt ut några av våra favoritfilmer.

Kia Svaetichin - Redaktör på Myteriet

Bild: YLE kia svaetichin

Återträffen

Anna Odell gör det igen. I Återträffen gör hon en stegvis gränsöverskridning mellan dokumentär och spelfilm, mellan konst- och spelfilm, en befruktning som lett till något alldeles nytt för svensk film. Filmen handlar om mobbning och är en av de bästa svenska och starkaste filmer jag sett på länge.

Återträffen vann två guldbaggar, för bästa film och bästa manus.
Narco Cultura

Narco Cultura handlar om det mexikanska drogkriget i Ciudad Juárez i Mexiko. Edgar Quintero sjunger narcocorridos, låtar som hyllar drogbaronerna i Mexikos undre värld. I mariachi-utstyrsel står dessa wannabe gangsters på scenen och hoppas kunna tjäna miljoner på sin musik. Något som är verklighet för de allra kändaste narcocorridos.
Of Horses And Men

Filmen handlar om en liten by på Island med halvcrazyga karaktärer spionerar på varandra med kikare och använder hästar på de mest mystiska sätt. En karaktär simmar efter starksprit från ett rysk tankfartyg med sin tappra häst, en annan blir utskämd när hans finaste sto blir påsatt medan han själv sitter på ryggen och en tredje söker skydd för snöstormen inne i en häst. Låter riktigt stolligt men kanske den just därför är sevärd. Hästarna spelar en minst lika stor roll som människorna i den här filmen.Johanna Grönqvist - Redaktör för Filmtimmen

Johanna Grönqvist
Johanna Grönqvist Bild: Yle / Anna-Maija Kalén johanna grönqvist

Ida

En polsk, svartvit film om en ung kvinna som snart skall avge sina klosterlöften men som blir ombedd att en sista gång möta sin moster och enda släkting i livet. En film som redan blivit belönad och höjd till skyarna, av orsak. Vacker och gåtfull, rolig och sorglig, suveräna skådespelare och en berättelse som stannar kvar.The Look of Silence

Joshua Oppenheimers förra dokumentär The Act of Killing handlade om bödlar som visar hur de tog livet av mänskor under folkmordet i Indonesien. En djupt omskakande film som kryper in under huden. I sina nya dokumentär låter nu Oppenheimer offren komma till tals och filmen är skrämmande aktuell.
Når dyrene drömmer

Kvinnlig sexualitet har genom tiderna alltid betraktats som farlig eller monstruös och i den här danska skräckfilmen blir monstret konkret och framfarten våldsam. Någonting är verkligen ruttet i den lilla danska fiskebyn där handlingen utspelar sig.Catariina Salo - Webbredaktör x3m.yle.fi

Catariina Salo
Catariina Salo Bild: X3M/Johanna Lindh catariina salo

The Punk Singer

Det var Courtney Love som först uppmanade Bikini Kill-fronfiguren Kathleen Hanna att starta ett band. I och med Kathleens artistskap föddes också undergroundrörelsen riot grrrl och feministpunken hade fått en röst och ett ansikte. I Sini Andersons dokumentär träffar vi Kathleen och hennes vänner och familj. På Kathleens egen önskan får vi mest se kvinnor i dokumentären - män har redan tillräckligt att säga till om. Vi får också veta vad det var som fick henne att dra sig ur rampljuset 2005.
20,000 Days On Earth

Regissörerna Iain Forsyth och Jane Pollard gör en magisk film om Nick Cave. Det bollar mellan fiktion och dokumentär och ett uns mystik finns också med. Men det är klart, det är ju ändå Nick Cave vi pratar om. Det här är inte endast en film om en musiker, det är så mycket mer.
Boyhood

Boyhood är ett måste att se under Kärlek & Anarki. Richard Linklater gör filmhistoria när han i tolv års tid, några dagar om året, jobbat på sin film Boyhood. I filmen får vi se debutskådisen Ellar Coltrane bokstavligen växa upp framför våra ögon. Linklater började filma Boyhood när Ellar var 6 år, och nu när filmen är klar är han en ung vuxen på väg till univeristet.

Patricia Arquette och Ethan Hawke spelar de frånskilda föräldrarna. I filmen ser vi också hur de åldras, om än inte lika mäktigt som huvudrollsinnehavaren.