Hoppa till huvudinnehåll

"Jag är din farmor" – Efter Nios rollspelsguide

Joakim Rundt i Efter Nio träffade Fredrik Westblom för att reda ut vad ett levande rollspel går ut på.

Spelarna får själva välja vad man har med sig i spelet. Det viktiga är att varje karaktär har en hemlighet som de andra ska avslöja.

Fredrik Westblom och Joakim Rundt är besättningen på en rymdfarkost som är på uppdrag någonstans i yttre rymden. Westbloms karaktär är en fokuserad och snorkig James, medan Rundt är RX5 – en robot med diabetes två och en kriminell bakgrund.

RX5s hemlighet är att den är James farmor, något som James aldrig får veta under deras gemensamma rymdfärd, som dessutom var nära att sluta i en frontalkrock med en komet.

– Levande rollspel handlar sist och slutligen om att lära känna sig själv, berättar Westblom, alias James, efter spelet.

Rundt har läst att man kan drabbas av baksmälla efter ett rollspel. Westblom förklarar att det beror på att spelen är långa och intensiva och inbegriper sådant man inte normalt gör i sitt liv. Då kan det vara tungt att återgå till verkligheten.

Läs mera om Efter Nio 22.9.

Efter nio och humor, måndag 22 september kl. 21.00 i Yle Fem.

 • Nordea

  SvD: Danmark välkomnar storbanken Nordea

  Nordea ogillar Sveriges planerade höjning av avgifter.

  Välkommen till Danmark, säger den danska näringsministern Brian Mikkelsen till finanskoncernen Nordea med anledning av bankens hot om att lämna Sverige. Enligt Mikkelsen har Danmark inte för avsikt att införa en skatt som motsvarar den i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

 • Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från framsidan.

  L-U: Ett köpanbud har getts för Trä-Anttila i Lojo

  Styrelsen för Luksia diskuterar anbudet på fredag.

  Den gamla träskolan i centrum av Lojo har lockat en intresserad köpare, skriver tidningen Länsi-Uusimaa. Enligt tidningen bekantar sig styrelsen för utbildningssamkommunen Luksia med anbudet på fredag (31.3).

 • Lauri Hannikainen intervjuas i Tv-nytts studio.

  Professor: Finland kan ställas till svars om avvisade dödas

  Flera asylsökande tror de blir dödade i hemländerna.

  Finska myndigheter kan ställas till svars ifall någon av de avvisade flyktingarna blir dödade då de transporterats tillbaka till sina hemländer, anser professor emeritus i internationell rätt Lauri Hannikainen.