Hoppa till huvudinnehåll

"Jag är din farmor" – Efter Nios rollspelsguide

Joakim Rundt i Efter Nio träffade Fredrik Westblom för att reda ut vad ett levande rollspel går ut på.

Spelarna får själva välja vad man har med sig i spelet. Det viktiga är att varje karaktär har en hemlighet som de andra ska avslöja.

Fredrik Westblom och Joakim Rundt är besättningen på en rymdfarkost som är på uppdrag någonstans i yttre rymden. Westbloms karaktär är en fokuserad och snorkig James, medan Rundt är RX5 – en robot med diabetes två och en kriminell bakgrund.

RX5s hemlighet är att den är James farmor, något som James aldrig får veta under deras gemensamma rymdfärd, som dessutom var nära att sluta i en frontalkrock med en komet.

– Levande rollspel handlar sist och slutligen om att lära känna sig själv, berättar Westblom, alias James, efter spelet.

Rundt har läst att man kan drabbas av baksmälla efter ett rollspel. Westblom förklarar att det beror på att spelen är långa och intensiva och inbegriper sådant man inte normalt gör i sitt liv. Då kan det vara tungt att återgå till verkligheten.

Läs mera om Efter Nio 22.9.

Efter nio och humor, måndag 22 september kl. 21.00 i Yle Fem.

 • Fler åker med Föli

  Antalet resor har ökat med 5,6 procent.

  Förra året gjordes 25,7 miljoner resor i Åboregionens Föli-kollektivtrafik. Det här meddelar Finlands Lokaltrafikförening (LTF).

 • Skolplanerna i Ingå tar ett steg fram och två tillbaka

  Behovsutredningen för Kyrkfjärdens skola saknade det mesta.

  Ingå kommun tyckte sig ha utrett vilka rum som behövs när Kyrkfjärdens skola ska renoveras och byggas ut. Men utredningen var alltför klen och saknade alla kostnadsberäkningar.

 • Biskoparna godkänner inga homovigslar

  Det blir påföljder för präster som bryter regler.

  Biskoparna inom Finlands evangelisk-lutherska kyrka är entydiga; det är inte tillåtet för präster att viga samkönade par. Yle har gjort en enkät bland de lutherska biskoparna.